Испанската икономика официално е в рецесия

Испанската икономика официално е в рецесия

Петата по големина европейска икономика – испанската, е вече официално в рецесия. Това се потвърждава от последните данни на Националния статистически институт, които сочат свиване на брутния вътрешен продукт за второ поредно тримесечие с 0.3%.

Изпадането на Испания в рецесия не е изненада за правителството и икономическите анализатори. Испанската централна банка прогнозираше икономически спад в размер на 0.4% от БВП.

Испания, която е лишена от основния си двигател за икономическия растеж – строителството – от 2008 г., точно когато избухна международната криза, се колебае оттогава между рецесия и вял растеж, а в същото време броят на безработните редовно нараства, достигайки преди дни рекордните 24.44 на сто от трудоспособното население.

Топи се доверието към испанските банки

Рейтинговата агенция “Стандард енд Пуърс” понижи в понеделник оценките си за девет испански банки, сред които са водещите Сантандер и ББВА, както и на конфедерацията на спестовните кани Сека. Решението бе взето, след като в четвъртък агенцията свали и кредитния рейтинг на самата страна с две степени и изрази недоверие в усилията на правителството да ограничи държавния дълг.

Анализатори посочват, че е с толкова са понижени и рейтингите на деветте банки. Причината – нестабилното състояние на финансовия сектор в страната. В петък испанската централна банка обяви, че секторът е натрупал 184 милиарда евро проблемни активи на пазара за недвижими имоти в края на 2011 година, а това са 60 на сто от банковите портфейли.

Споделяне

Още от Бизнес