Испанската икономика расте по-бързо от очакваното

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания е нараснал с 0,6 процента през второто тримесечие спрямо първото тримесечие или малко над очакваното, предаде Франс прес, цитирайки оповестени в сряда официални данни.

Това е най-бързият темп на растеж от последните три месеца на 2007 година, когато икономиката нарасна с 0,7 на сто, допълва Асошиейтед прес.

Испанската централна банка очакваше икономически растеж от 0,5 процента. Испанската икономика отчете растеж от 0,4 на сто през първото тримесечие.

На годишна основа БВП е нараснал с 1,2 процента спрямо 0,5 процента през първото тримесечие. Това се дължи на по-големия принос на вътрешното търсене, което частично бе неутрализирано от намаляването на външното търсене, подчертава испанският национален статистически институт.

Правителството преразгледа към повишение прогнозата си за растежа на икономиката, като вече се надява на растеж от 1,5 на сто за 2014 година, което е признак за подобрение на
ситуацията в четвъртата по големина европейска икономика, въпреки че безработицата остава на рекордното равнище от близо 25 процента.

През третото тримесечие на 2013 година Испания излезе от втората си рецесия за пет години, след спукването на жилищния балон през 2008 година на фона на международната финансова криза.

Споделяне

Още от Европа