Испанската инфанта Кристина оневинена в дело за данъчна измама, съпругът й – осъден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испански съд обяви инфантата Кристина за невинна в дело за данъчна измама, но съпругът ѝ бе осъден на повече от 6 години затвор, предаде Асошиейтед прес.

Кристина обаче ще плати близо 265 000 евро глоби. Съпругът ѝ Иняки Урдангарин бе обявен за виновен в укриване на доходи, данъчна измама, пране на пари и подправяне на документи. Той бе осъден на 6 години и 3 месеца затвор.

Делото се водеше по обвинения, че Урдангарин е използвал старата си титла херцог на Палма, за да присвои около 6 милиона евро държавни средства от благотворителния Институт Ноос, който е управлявал със свой партньор от 2004 до 2006 г. Сред използваните от тях компании е била фирмата за консултации за недвижими имоти Аизоон, притежавана от Кристина и Урдангарин.

Кристина бе обвинена, че е помогнала на съпруга си да укрие доходи през 2007 и 2008 г. Инфантата обаче заяви в съда, че никога не е участвала в бизнес дейността на мъжа си.

50-годишната инфанта Кристина е сестра на испанския крал Фелипе Шести. Тя бе първият близък роднина на испански монарх, изправян пред съд.

Споделяне

Още от Европа