Испанската инфанта Кристина ще бъде съдена по делото за финансови злоупотреби

Испанската инфанта Кристина. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската инфанта Кристина, сестра на краля на Испания, ще бъде изправена на съд по делото за данъчни измами, в което фигурират също съпругът ѝ и още 16 души, предаде Асошиейтед прес. Съдът е приел в петък това решение, въпреки че прокурорът поиска преди време прекратяване на делото срещу нея и препоръча да ѝ бъдат наложени административни глоби, които тя вече плати.

Съдът обаче реши да разгледа жалбата на общественото обвинение в лицето на обединението "Чисти ръце", което смята, че инфантата е била съучастник в далаверите на съпруга си Иняки Урдангарин и поради това трябва да бъде съдена. Кристина може да получи присъда от 8 години затвор по две точки в обвинителния акт за това, че не е декларирала данъци върху личните си доходи, изплатени от фирмата за недвижими имоти, която притежава заедно с Урдангарин - бивш олимпийски медалист по хандбал, станал по-късно бизнесмен.

Урдангарин и съобвиняемите 16 лица ще бъдат съдени за присвояване чрез ръководената от него спортна фондация Институт Ноос на 6,2 милиона евро от бюджетите на Балеярските острови и Валенсия за обществени поръчки, които са били със силно занижени цени или никога не са били изпълнени.

Прокуратурата на Балеярските острови е поискала за Ундаргарин наказание от 19,5 години затвор, а организацията "Чисти ръце" настоява съпругата му Кристина да бъде осъдена на 26,5 години лишаване от свобода с аргумента, че тя е знаела за финансовите му машинации.
Съдебните заседания започнаха на 11 януари.

Споделяне

Още от Европа