Испанската партия "Подемос" е на път да се разцепи пет години след основаването си

Пабло Иглесиас

Пет години след като нахлу на политическата сцена на Испания, променяйки я из основи, радикалната лява партия "Подемос" е на път да се разцепи. Тази криза може да се отрази и на съюзниците им от социалистическата партия, които управляват страната, предава агенция Франс прес.

Между двамата лидери на основаната през 2014 г. в израз на гнева срещу политиката на строги бюджетни икономии и корупцията партия, Пабло Иглесиас и Иниго Ерехон, които дълго време бяха неразделни, започнха да се появяват разногласния, чиято кулминация бе сблъсъкът им в четвъртък.

Ерехон, който оглавява листата на "Подемос" в Мадрид на регионалните избори през май, заяви, че ще формира съвместна листа с популярния кмет на испанската столица Мануела Кармена.

Кармена, бивш съдия на 74 години, се дистанцира от "Подемос" след избирането си през 2015 г. и се кандидатира за още един мандат като кмет на местните избори, които ще бъдат произведени в един и същи ден с регионалните. Ерехон и Кармена се надяват, че заедно ще успеят да получат повече гласове.

Ерехон обясни, че иска да увеличи броя на потенциалните избиратели, след като е станал свидетел на сериозния спад в подкрепата за "Подемос" на регионалните избори през декември в Андалусия, където левицата загуби властта след 36 години управление. "С тази инициатива протягаме ръка на много повече хора", каза той в радио интервю.

Популярността на "Подемос" е на най-ниското си равнище

Без да говори открито за предателство, Пабло Иглесиас обвини Ерехон и Кармена, че са действали зад гърба му.

"Пожелавам късмет на Иниго при формирането на новата му партия с Мануела", написа Иглесиас в писмо до активистите на "Подемос", което публикува във Фейсбук.

Все още не е ясно дали Иглесиас ще затвърди скъсването, като посочи кандидат на "Подемос", който да се изправи срещу Ерехон. При всички положения обаче позициите на "Подемос" отслабват.

"Популярността на партията падна до най-ниското си равнище", смята Палома Роман, професор по политически науки от университета "Комплутенсе" в Мадрид. Според проведено наскоро проучване "Подемос" има подкрепа от не повече от 14,9 процента в сравнение с 19 процента преди година и 21,1 процента, получени от партията на парламентарните избори през 2016 г., което ѝ осигури 67 депутати.

Партията, която промени статуквото в Испания с две традиционни партии (социалистическата и консервативната Народна партия), преживява също така сериозни разногласия със съюзниците си от левицата в различните региони на Испания. Тези съюзи първоначално работеха добре и позволиха през 2015 г. на "Подемос" да поеме контрола върху големи градове като Мадрид, Барселона, Сарагоса и Кадис. Съюзниците обаче започнаха да изразяват недоволство и предпочитат да действат самостоятелно.

"Партията страда от липсата на ясна стратегия. Налице са противоречия между "Подемос" и партньорите им за линията, която трябва да се следва. И като капак дойде сблъсъкът между Иглесиас и Ерехон", твърди пред Франс прес Каролайн Грей, експерт по испанската политика от британския университет "Астън".

Тези неразбирателства се отразяват зле на левицата и най-вече на социалистическата партия на Педро Санчес, която взе властта от консерваторите, чието правителство получи вот на недоверие през юни миналата година.

Единственият стабилен съюзник на партията на Санчес, която има само 84 депутати от общо 350, е "Подемос", като според социологическите проучвания подкрепата и за двете намалява с наближаването на местните, регионалните и европейските избори на 26 май.

Според Астрид Барио, професор от университета във Валенсия, социалистическата партия "може да си върне част от загубените гласове" за сметка на "Подемос".

Появата на нови кандидатури като тази на Ерехон обаче "ще разпилее гласовете", подчертава Палома Роман от университета "Комплутенсе".

Въпреки това, според политическия анализатор Пабло Симон, левицата би могла дори да победи в Мадрид, ако се обедини след изборите.

"Парадоксално, с повече от един избор в менюто, повече леви избиратели биха отишли да гласуват, като всеки ще гласува за този, когото е избрал, като си дава сметка, че ако се обединят, (левите партии) ще управляват", коментира Симон.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?