Испанската партия "Сиудаданос" ще подкрепи кабинет на социалистите

Лидерът на партията "Сиудаданос" Алберт Ривера

Испанската социалистическа работническа партия обяви в сряда, че е сключила споразумение с центристите от "Сиудаданос", които ще дадат подкрепата си за излъчване на правителство, оглавено от кандидата социалист Педро Санчес, два месеца след парламентарните избори на 20 декември, предаде Франс прес.

"Естествено, пактът включва вот в подкрепа на" Педро Санчес за министър-председател, заяви в ефира на радио "Кадена сер" Антонио Ернандо, депутат, ръководил преговорния екип на социалистите с другите партии.

Документът ще бъде представен тази сутрин на ръководните органи на двете партии, след това ще бъде представен на пресата и подписан от лидерите на двете партии в Конгреса на депутатите (долната камара на испанския парламент).

По-рано двете партии заявиха, че са много близо до споразумение, което включва програма за "демократично възраждане" на страна, разяждана от корупция.

Програмата включва важни териториални и съдебни реформи, в това число премахване на депутатските имунитети и въвеждане на забрана за министър-председателя да управлява повече от два мандата.

По думите на Ернандо партия "Сиудаданос" е обещала да даде своите 40 гласа за Санчес на парламентарния дебат, на който той ще опита да бъде избран за премиер. С гласовете на либералите той ще си осигури към 130 от 350 гласа. Дебатът е насрочен след по-малко от седмица, на 1 март.

Тази подкрепа обаче ще бъде недостатъчна за Санчес, който трябва да разчита на подкрепа или въздържане от гласуване на други формации като "Подемос", която разполага с 65 депутати и с която социалистите преговарят отделно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?