Испанската полиция претърсва 14 часа централата на управляващата партия

Испанската полиция претърсва 14 часа централата на управляващата Народна партия (НП) в Мадрид във връзка с разследване за корупция, заплашило по-рано тази година да дестабилизира правителството на премиера Мариано Рахой, предаде Ройтерс.

Полицията влезе със съдебна заповед за обиск снощи, търсейки документи и фактури, които доказват наличието на неосчетоводени плащания за ремонти на сградата между 2005 и 2011 г., и си тръгна тази сутрин, каза говорител на НП.

Засега резултатът от проверката не е известен, каза съдебен източник.

Подозрения, че парите за ремонта на сградата може да не са от официалната каса на управляващата партия, възникнаха след корупционен скандал около дело срещу бившия касиер на НП Луис Барсенас. След ареста му на 27 юни испанските медии публикуваха подписани от него документи, свидетелстващи за финансови злоупотреби в НП и за незаконното ѝ финансиране. Барсенас потвърди съдържанието на документите и на разпит в Националната съдебна палата.

Правосъдието проверява предполагаема "черна каса", управлявана от бившия ковчежник на НП, който призна, че е насочвал милиони евро дарения от строителни магнати в джобовете на партийните лидери.

Рахой и други висши фигури от НП отрекоха да са извършили закононарушения и не станаха пряка мишена на разследването.

Според съдебни документи Барсенас е укрил 48 милиона евро в сметки в швейцарски банки. Бившият партиен ковчежник е в затвора, очаквайки процес по обвинения в пране на пари и данъчни измами в отделно дело за корупция. Повдигнати са му обвинения и за "черната каса".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?