Испанската полиция затвори повечето секции за референдума в Каталуня

Испанската полиция затвори повечето секции за референдума в Каталуня

Испанската полиция затвори над половината училища, в които каталунските власти смятаха да проведат гласуването за независимостта на автономната област. Блокирани са 1300 от общо 2315-те училебни заведения.

Междувременно активисти на референдума започнаха да се барикадират в някои училища, за да гарантират, че в неделя в тях ще може да се гласува, съобщи БНР. Общо 163 училища със секции са окупирани от каталунци, предаде "Ройтерс".

В областта е обявен ден на размисъл преди утрешното допитване, което вече беше обявено за незаконно от централната власт в Мадрид. Испанските власти твърдят, че референдум няма да има. Те са пратили нареждане да се разчистят от хора определените за изборни секции места.

Испанската полиция е поела контрола и над комуникационния център на каталунското правителство в центъра на Барселона, за да не допусне електронно гласуване. Полицията изпълнява нареждание на Върховния съд на Каталуния. Преди денсъдът поиска от "Гугъл" да изтрие специално приложение, съдържащо информация, къде може да се гласува на референдума.

В интервю за в. "Ара" каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви, че е "много разочарован" от ЕС, който според него тайно подкрепя испанското правителство на Мариано Рахой, предава БГНЕС.

"ЕС е толкова смел, че излиза само с морализаторски речи от друго място на планетата. В този смисъл, съм много разочарован. Мисля, че Брюксел пренебрегна своята отговорност. Каталунците вече са спечелили борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и ще започнат пътя към нов живот от понеделник. Ние победихме страха, лъжите и измамите и преодоляхме натиска на авторитарната държава“, каза Пучдемон. Той е убеден, че Каталуния ще постигне "уважение и правото на изслушване".

Според последните социологически анкети независимост искат 41% от жителите на автономната област, а 49 на сто са против. За провеждането на референдума обаче се обявяват 80% от гражданите, макар някои да смятат, че то трябва да е съгласувано с централната власт в Мадрид.

Хиляди испанци излязоха по улиците в испанската столица Мадрид, за да защитят единството на Испания в навечерието на каталунския вот. Митингът е организира от консервативната Фондация за защита на испанската нация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят