Испанската полиция знаела за опасността от кражба на кокаина на "Свети Николай"

Испанската полиция е знаела от месеци, че има риск да изчезне част от дрогата, заловена на борда на кораба "Свети Николай”, съобщава вестник "Ел Паис”, позовавайки се на свои източници.

"Предупредиха ни, че ще бъдем обрани. Непрекъснато има транзит на хора в склада в Кадис. Но сега всички се крият, за да избегнат отговорността”, казва един от източниците на изданието.

В края на миналия месец 290 килограма кокаин и хашиш изчезнаха от склада в Кадис, в който се съхраняват наркотици преди да бъдат използвани като улики в съда. Крадците са имали ключ за мястото и просто да влезли и са взели наркотиците.

Вестникът съобщава, че проблемът обаче не е само с този склад. Андалусия и Галисия, традиционни входове за кокаин и хашиш, са пълни с големи заловени пратки и привличат вниманието на крадците. Дрогата е изкушение и за полицаите с малки заплати. Подобни кражби са регистрирани във Валенсия, Сантяго, Малага, Севиля.

След инцидента в Кадис испанското правителство е подписало протокол със съответните власти за това заловените наркотици да бъдат унищожавани два месеца след хващането на пратката. Но това е по-скоро препоръка и окончателното решение е в ръцете на съответния съдия.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?