Испанската прокуратура обвини Пучдемон и други каталунски политици в опит за бунт

"Две паралелни реалности" в Каталуня - държавните служители се върнаха на работа

Испанската прокуратура обвини Пучдемон и други каталунски политици в опит за бунт
Испанската прокуратура обвини в бунт, противодържавна дейност и присвояване на обществени средства вече бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон и други членове на разпуснатото регионално правителство в Барселона, след като местният парламент едностранно обяви независимост от Испания миналата седмица.
 
Според испанската правна система тези престъпления са наказуеми със затвор до 30,15 и 6 години. 
 
Испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса съобщи, че ще поиска и налагане на ограничителни мерки срещу обвиняемите, но не уточни дали те ще включват незабавен арест и изпращане в затвора, докато очакват процеса.
 
По едно от делата прокурорът поиска повдигане на обвинения срещу свалени каталунски ръководители, включително регионалния премиер Карлес Пучдемон и неговия заместник Ориол Жункерас, макар че Маса не ги назова, отбелязва АП. По друго дело главният обвинител поиска повдигане на обвинения срещу членове на ръководството на каталунския парламент, включително председателката Карме Форкадел.
 
Според испанската правна система съдът трябва да реши дали да допусне обвиненията. Освен това генералният прокурор иска съдът да призове Пучдемон и като свидетел.
 
Мадрид отне временно автономията на Каталуня и насрочи там избори на 21 декември, след като като в петък местният парламент едностранно обяви независимост. В понеделник държавните служители се върнаха нормално на работа, въпреки че се очакваше част от тях да не се явят в знак на протест. 
 
Партията на Пучдемон ще участва на изборите
 
На този фон подкрепящите независимостта Каталунска демократическа партия на Пучдемон и Републиканската левица заявиха, че ще участват в изборите на 21 декември. 
 
Това стана на заседание, на което присъстваха отстраненият от длъжност каталунски вицепремиер Ориол Жункерас и председателката на регионалния парламент Карме Форкадел, която все още символично запазва поста си.
 
Бившият регионален премиер на Каталуня Карлес Пучдемон и други членове на разпуснатото правителство на испанската автономна област пък пристигнаха в белгийската столица Брюксел и по-късно се очаква да обявят плановете си. 
 
Представители на регионалната власт намекнаха, че не е изключено на Пучдемон да му бъде предоставено убежище в Белгия. По-късно обаче премиерът на страната Шарл Мишел опроверга информацията и заяви, че този въпрос "не стои на дневен ред“ в белгийското правителство.
 
Испанският външен министър Алфонсо Дастис коментира от своя страна, че сваленият каталунски лидер Карлес Пучдемон вече не е премиер, "каквото и да казва", но може да се кандидатира на предсрочните регионални избори през декември, ако дотогава не е в затвора.  
 
В интервю за Асошиейтед прес Дастис заяви, че ако Пучдемон пренебрегне нарежданията на Мадрид и направи опит да се върне на работа, държавните служители в Каталуния няма да признаят властта му.
 
"Ако той иска да живее в паралелна вселена, може да опита, но мисля, че никой няма да му се подчини", каза външният министър.
 
Засега не е ясно дали партиите, които са за независимост на областта и които досега имаха малко повече депутати в регионалния парламент, ще участват в тези избори или ще ги бойкотират.
 
Пучдемон бе казал преди време, че няма повече да се кандидатира за парламента, но засега не е обявил какви са намеренията му за изборите през декември. Не е ясно и дали испанското правосъдие ще повдигне на Пучдемон обвинения в държавна измяна, които могат да доведат до лишаване от свобода.
 
Две съперничещи си администрации?
 
В понеделник каталунските държавни служители се върнаха на работа за първи път, след като централните испански власти отстраниха регионалното ръководството и поставиха автономната област под свое пряко управление, съобщи Асошиейтед прес.
 
В началото на работния ден на служителите в официалната резиденция на регионалното правителство в Барселона Пучдемон публикува в Инстаграм снимка от двора на сградата. 
 
На резиденцията се вееха както каталунското, така и испанското знаме. Тази трудна за разгадаване публикация, придружена от думите "Добро утро" на каталунски и усмивка, накара много хора да се питат дали Пучдемон не се намира вътре в сградата.
 
От снимката обаче не става ясно кога е била направена тя.
 
Реакцията на наброяващите приблизително 200 000 каталунски държавни служители на отстраняването на шефа им и това дали сред тях ще има такива, които като протест ще спрат да ходят на работа, се оценява като ключов фактор, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Според преподавателя по политология в Автономния университет на Барселона Ориол Бартомеус, цитиран от "Ню Йорк таймс", сега в Каталуния "има две паралелни реалности"
 
От една страна, испанската гранична охрана все още отговаря за летището в Барселона, а знамето на Испания продължава да се развява над каталунския парламент. 
 
От друга страна са тези, които смятат, че "ние сме свободни, имаме независима република", и за тях "Пучдемон и неговото правителство са легитимната власт на Каталуния", казва Бартомеус.
 
"Лесно е да освободиш от длъжност правителството - просто трябва да напишеш това" в държавния вестник на Испания. 
 
"Проблемът е да управляваш Каталуния - да имаш ефективно политическо управление на правителството и администрацията", добавя той.
 
Испанското правителство се опитва да възстанови конституционния ред в Каталуния, но въпросът е дали областната администрация - министри, депутати, съдии, учители, полицаи и държавни служители - ще се съобрази с решението на Мадрид и ще се подчини на поставените от него нови временни власти или ще се съпротивлява, пише американският в. "Ню Йорк таймс".
 
Уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон намекна, че се надява на съпротива, като каза, че неговото освободено от длъжност правителство възнамерява "да продължи да работи, за да изпълни своя демократичен мандат", създавайки на практика две съперничещи си администрации - неговия отцепнически кабинет и централното правителство.
 
Когато каталунците отидат да гласуват за ново областно законодателно събрание на 21 декември, не би трябвало да има размахващи палки полицейски сили за борба с безредиците, а резултатът явно ще бъде валиден. Решението на испанския министър-председател Мариано Рахой да свика предсрочни избори в Каталуния, съчетано с налагането на пряко управление, обаче не урежда проблема с магическа пръчка, отбелязва британският в. "Гардиън".
 
Много неща може да се объркат дотогава и вероятно ще стане така в момент, когато играта на котка и мишка между Мадрид и движението за независимост на Каталуния навлиза в нова фаза.
 
Сепаратистите и изборите
 
Все още не е ясно дали всички сепаратистки партии ще участват в изборите. Ако го направят, те едва ли ще запазят единството, превърнало ги в такава страховита сила. Консерваторите и антикапиталистите, влизащи в досегашното местно управляващо мнозинство, винаги са били странен и обтегнат съюз.
 
Очаква се уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас да стане лидер на движението за независимост. Неговото предупреждение, че движението сега трябва да вземе "решения, които трудно ще бъдат разбрани", разкрива ужасна дилема. Ако неговата партия участва в изборите, тя ще бъде обвинена в отстъпление въз основа на аргумента, че Каталуния вече е независима република, макар да не е призната от никоя друга страна. Ако не участва, тя ще бъде обвинена в страхливост, коментира "Гардиън".
 
Когато преди седмица Рахой обеща да наложи пряко управление на Каталуния и да свика нови областни избори до шест месеца, сепаратистите започнаха да се подготвят за продължителна съпротива. Някои говореха за "Каталунска пролет" на съпротива срещу "чуждата окупация" от Испания, надявайки се, че последващ конфликт по улиците може да спечели симпатии в страната и в чужбина. Но в петък Рахой може би ги надхитри, като спази обещанието си за налагане на пряко управление, но изненада дори собствените си съюзници, свиквайки избори след по-малко от осем седмици, посочва британският в. "Файненшъл таймс".
 
Според хора от неговото правителство целта е била да бъдат лишени радикалните сили, подкрепящи независимостта, от възможността да предприемат сериозни усилия за съпротива и вместо това да бъдат тласнати направо към предизборна кампания.
 
През уикенда имаше признаци, че тази стратегия вероятно вече работи, след като много сепаратисти в Каталуния се подготвяха да се съсредоточат върху изборите, вместо да се съпротивляват на прякото управление от Мадрид, отбелязва "Файненшъл таймс".
 
Запитан как ще завърши най-тежката от десетилетия испанска политическа криза, външният министър на Испания каза, че не вярва тя да доведе до разпадане на Испания, но е възможно да доведе до разширяване на каталунската автономия, която и сега е много голяма.
 
Ново социологическо изследване, публикувано вчера, показа, че около 40 на сто от испанците смятат, че член 155, позволяващ ограничаване на автономиите, е можело да се задейства по-рано, за да се намери изход от ситуацията в Каталуния. 20.9 процента от анкетираните казват, че Мадрид взима необходимите стъпки в подходящия момент, а около 27 на сто са против използването на член 155. Допитването е направено сред 1000 души между вторник и четвъртък, преди задействането в петък на член 155.
 
От анкетата става ясно също, че юнионистките партии в Испания получават подкрепата на 43.4 на сто от анкетираните, а сепаратистките - на 42.5 на сто.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?