Испанската ЦИК отстрани регионалния лидер на Каталуния Ким Тора

 Ким Тора

Испанската централна избирателна комисия отстрани от длъжност регионалния лидер на автономната област Каталуния Ким Тора, съобщиха информационните агенции.

 Съгласно решението 57-годишният политик е лишен от право да заема публична длъжност.

Дотук се стигна, след като на 19 декември Висшият съд на Каталуния му наложи забрана за срок от 18 месеца да заема държавни постове. Решението на съда обаче подлежи на обжалване пред Върховния съд на Испания, а самият Тора потвърди, че възнамерява да обжалва пред ВС.

Очакванията бяха, че докато Върховният съд се произнесе, Тора ще продължи да заема поста си.

Но консервативната Народна партия и центристката "Граждани" се обърнаха към ЦИК с искане, в съответствие с решението на Висшия съд каталунският политик да бъде лишен от мястото си в регионалния парламент на Каталуния.

Това автоматично означава отстраняване от поста му на ръководител на областното правителство, защото уставът на автономията предвижда като изискване наличие на статут на регионален депутат за този, който заема поста на регионален лидер.

Делото срещу Тора е свързано с неизпълнение на решение на ЦИК по време на кампанията за парламентарните избори на 28 април миналата година. Тогава той отказа да свали от обществените сгради символите на движението за каталунска независимост, въпреки че комисията му беше издала разпореждане да го направи.

Този развой може да има съществени последици в Каталуния и да наруши плановете за съставяне на ново испанско правителство. Сепаратистите, които без това са гневни заради отказа на испанското правителство да обсъжда независимостта на Каталуния, може да се възпламенят още повече.

Същевременно оглавяваната от социалистите коалиция, която много хора очакват да сформира кабинет, е силно зависима от гласуването с "въздържал се" на партията Републиканска левица на Каталуния - която в Каталуния е партньор в правителството на Тора - за да получи вот на доверие.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?