Испански оператор също с интерес към летище "София"

Испански оператор също с интерес към летище "София"

Испанският летищен оператор "Аена" е влязъл в партньорство с австралийската инвестиционна компания "Фърст Стейт" (First State), за да участват в конкурса за концесия на летище София, съобщава сайтът dnevnik.bg в четвъртък, цитирайки испанското издание "Експансион".

Испанското държавно дружество "Аена" се е завърнало отново към стратегията си да расте с проекти извън страната, посочва изданието.

Според него в конкурса за софийското летище има голяма конкуренция. Като потенциални кандидати са посочени германският оператор "Фрапорт", който вече оперира летищата във Варна и Бургас, френският "Ей Ди Пи" (ADP) и британският "Манчестър Еърпорт Груп". (Manchester Airport Group).

Към момента единствено операторът на летището в Манчестър и на лондонското "Станстед" официално е обявил плановете си да подаде оферта.

Испанската компания "Аена" оперира 47 летища и 2 хеликоптерни площадки в Испания, като държи контролния пакет и в лондонското "Лутън", става ясно от сайта на оператора. Директно или индиректно той участва в управлението на 27 други летища по света. Компанията е основана през 1990 г.

Фондът "Фърст Стейт Инвестмънтс" (First State Investments) е създаден през 1988 г. Има 11 офиса в Азия, Австралия, Европа и Северна Америка и управлява активи за над 157 млрд. долара. От 2000 г. е част от австралийската "Комънуелт Банк" (Commonwealth Bank of Australia). Ключови активи в авиацията за фонда са австралийските летища в Аделаида и Бризбейн.

По информация на "Капитал" интерес към концесията имат още летище "Цюрих" с фонда "Меридиам" (Meridiam(, индийската "Джи Ем Ар Груп" (GMR Group) и летище "Сеул".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес