Испански съд лиши наследниците на Франко от негова лятна резиденция

Дворецът Пасо де Мейрас в областта Галисия

Испански съд отне лятната резиденция на покойния диктатор генерал Франсиско Франко от наследниците му и нареди тя да бъде предадена на испанската държава, предаде Ройтерс.

Строен от 1893 до 1907 г., дворецът Пасо де Мейрас в областта Галисия е закупен през 1938 г., по време на Гражданската война в страната чрез използването на обществени дарения.

Съдия Марта Каналес заяви в решението си, че даренията не са били предназначени за самия Франко, а "за държавния глава". Последвалото придобиване на двореца от Франко през 1941 г., когато собствеността е прехвърлена на диктатора, е невалидно, добави тя.

"Франко не плаща нищо...Франко не купува нищо", заяви съдията.

Искът за придобиване на недвижимия имот, оценен миналата година на над 5 милиона евро, последва изваждането на останките на Франко от мавзолея край Мадрид и други инициативи за премахване на символите на диктатурата, одобрени от различни леви правителства след смъртта на Франко през 1975 година.

Семейството му все още има възможност да обжалва.

Испанският вицепремиер Кармен Калво приветства решението на съда. "Днес демокрацията направи голяма крачка", подчерта тя.

Общественото мнение в Испания остава разделено по въпроса за Гражданската война от 1936-1939 г. и за последвалата фашистка диктатура, приключила със смъртта на Франко. Над половин милион души загиват по време на войната и се смята, че режимът на Франко е отнел живота на 150 000. Други 450 000 са били принудени да напуснат страната, според историците.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?