Испански съд освободи осъдена на 3838 г. затвор баска сепаратистка

Испански съд освободи осъдена на 3838 г. затвор баска сепаратистка

Испанският съд освободи 55-годишната Инес дел Рио Прада, бивш боец на баската сепаратистка групировка ЕТА, в изпълнение на решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), предаде агенция Франс Прес във вторник. Прада ще получи и компенсации от 30 хил. евро.

Решението идва ден след окончателното отсъждане на ЕСПЧ, че испанските власти са действали незаконно, когато са се произнесли по искане за предсрочно освобождаване на осъдената. Те не са се ръководили от действащото към тогавашния момент законодателство, а от прецедентно решение на съда от 2006 година, известно като "Доктрината Парот". В резултат на това, вместо предсрочното освобождаване през 2008, което щеше да очаква осъдената според старото законодателство, бе взето решение за удължаване на срока до 2017 година.

Инес дел Рио се намираше под стража от 1987 година. В хода на съдебните процеси по няколко дела, състояли се между 1988 и 2000 година, тя бе осъдена на общо 3838 години затвор за убийствата, по различни данни, на 19 до 24 души, както и за взривяване на автомобили. През 2000 година обаче срокът на максималното ѝ наказание беше ограничен до 30 години. Работейки в затвора, тя успява да се пребори за намаляване на присъдата до 9 години. Само че през 2008 г., когато тя вече можеше да излезе на свобода, властите решиха друго и извадиха въпросните девет години не от максималния, а от сумарния срок на присъдата.

Практиката за вземане на подобни решения в Испания доби названието "Доктрината Парот" по името на баскския терорист Анри Парот, чието дело стана прецедент през 2006 година. Властите взеха подобни решения по делата на още 54-има терористи от ЕТА, деветима бойци на други групировки и 14 обикновени углавни престъпници, което фактически означаваше отмяна на предсрочното освобождаване. Всички тези постановления вече могат да бъдат преразгледани и осъдените могат да излязат на свобода.

Групировката ЕТА води въоръжена борба за създаване на независима държава на баските на териториите в Северна Испания и Западна Франция от 1959 година. Тя е призната за терористична организация от Евросъюза и САЩ и е обвинявана за извършването на над 829 убийства. През октомври 2011 г. лидерите на организацията обявиха отказа си от въоръжена борба.

След като Европейският съд за правата на човека заповяда на испанските власти да освободят Инес дел Рио в понеделник, поддръжници на баскските затворници от групировката ЕТА се събраха на митинг в Сан Себастиан. Международният съд обаче предизвика в Испания демонстрации както в подкрепа, така и против решението Дел Рио да излезе на свобода.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?