Испански трансплантолози обучават български медици

Испански трансплантолози обучават български медици

Водещи испански специалисти в областта на донорските ситуации обучават свои български и латвийски колеги в рамките на проекта “Seeding life” от 9 до 11 май в София.

Испания е водеща в донорството и трансплантациите страна с богат опит.

Испанският екип пристига у нас за обучителната част от проекта -“Face to face”. По време на него 3 поредни дни трима водещи специалисти в областта на донорството ще провеждат ролеви обучения, симулации, ще разглеждат клинични случаи и ще изнесат семинарни занятия на медици от “Пирогов”, ВМА и най-големите болници в България и Латвия.

След този етап и положени изпити нашите специалисти ще получат сертификат за следдипломно обучение в областта на донорството и трансплантациите, който им дава правото да обучават свои колеги за координатори по донорство.

Проектът “Seeding life” е насочен към здравните специалисти: лекари-реаниматори, невролози, нефролози, координатори по органно донорство в болниците в България и Латвия. Чрез този проект испанският световно признат и водещ опит в областта на обучението по управление на процеса на донорство и трансплантация на органи ще бъде пренесен в България и Латвия, като в двете страни-бенефициенти по проекта ще се установят добри практики, съответстващи на европейските директиви.

Това ще стане като в рамките на обучението лекарите от България и Латвия ще се научат да преподават на лекари как най-адекватно да реагират при възникване на донорска ситуация. След това те ще приложат наученото и ще проведат обучителни семинари на свои колеги от България и Латвия. Предвидено е специалистите, които ще бъдат обучени у нас и в Латвия да са общо 375.

Проектът се осъществява по Европейската програма “Еразъм+”, а негов координатор е институтът за спешна медицинска помощ “Пирогов“ със съдействието и активното участие на Изпълнителната агенция по трансплантация. Партньори по проекта са “Пирогов”, Университет на Барселона, Испания, Институт за донорство и трансплантация, Испания , Университетска клинична болница Паулс Страдинс, Латвия.

Обучители по проекта са Висенте Торрегроса, Анхел Руис, Хавиер Агирресабалага.

Д-р Хавиер Агирресабалага е хирург. От 1997 година е член на екипите за трансплантация на панкреас. Участвал е в над 100 трансплантационни ситуации в Университетската болница “Ла Коруня”. Д-р Агирресабалага е образователен координатор в същата болница.

Д-р Анхел Руис завършва Университета в Барселона през 1999 г. Той работи в отдела за дарение и координация за трансплантации в болница Hospital Clínic de Barcelona (HCB).

От 1999 г. до сега той е координатор на отдела. Между 2004 г. - 2008 г. е координатор от страна на Европейския съвет по хирургия, в качеството на специалист към Американската асоциация на тъканните банки от 2004 г. е координатор на програмата DCD в Hospital Clínic de Barcelona (HCB).

Д-р Висенте Торрегроса работи в звеното по нефрология и бъбречна трансплантация на Hospital Clínic de Barcelona (HCB ) от 1991 г. В периода 2002-2006 г. д-р Торрегроса е основател и президент на испанската Фондация за болестта на Фабри. Носител е на множетво престижни награди в областта на трансплантациите.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?