Испански вестник за събитията в България: Дългата сянка на комунизма

Нито един министър-председател не е бил преизбиран след падането на диктатора Тодор Живков през 1989 г., пише испанският в. "А Бе Се", цитиран от БТА, в статия за събитията в България, озаглавена "Дългата сянка на комунизма".

Продължилата 43 години комунистическа диктатура има странни вторични ефекти, например страха на властите от улични протести и лекотата, с която те може да свалят правителството, посочва авторът Рамон Перес-Маура.

След падането на Берлинската стена българските очаквания за демокрация породиха известна нестабилност. Вярно е, че това правителство беше свалено от улицата само три месеца преди нормалното приключване на мандата на законодателната власт, но също е вярно, че в България нито един премиер не е преизбран след падането на диктатора Тодор Живков през 1989 година.

И това непременно е проява на нестабилност, отбелязва авторът. Защото макар да е най-бедната страна в Европейския съюз, развитието, което постигна България след влизането в ЕС през 2007 г., би било достатъчно на други европейски правителства да си гарантират преизбиране, пише в заключение в. "А Бе Се".

Споделяне

Още от България