Испански военен кораб нареди на търговски кораби да напуснат района на Гибралтар

Испански военен кораб нареди на търговски кораби да напуснат района на Гибралтар

Испански военен кораб с приведени в бойна готовност оръдия нареди вчера на търговски кораби да напуснат района на Гибралтар, предаде ДПА.

От аудиозапис на екипажа на испанския кораб се чува как испанските моряци призовават корабите да напуснат "испанските териториални води", пише британският вестник "Гардиън".

В отговор на инцидента бяха разположени кораби на британския флот, а плавателните съдове, на които бе наредено да напуснат Гибралтар, останаха на пристанището по заповед на британските власти.

"Само неприятности могат да възникнат от глупавите игри на тези, които не приемат неизменния британски суверенитет върху водите на Гибралтар, признат от целия свят в конвенцията на ООН по морско право", заяви говорител на британските власти в Гибралтар.

Гибралтар - малко парче земя в южната част на Испания, което от 300 години е под британски контрол - е сериозен източник на спорове между Лондон и Мадрид.

"Изглежда все още има хора в испанския флот, които си мислят, че могат да се подиграват с международното право. Това вероятно е признак за екстремизма на част от испанската политическа сцена напоследък", посочи британският говорител.

Гибралтарските власти "проверяват всички аспекти на инцидента, за да гарантират възможно най-скоро взимането на подходящи мерки".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?