Испанските банки спират временно принудителното вадене от жилища

След две самоубийства Испанската банкова асоциация обяви в понеделник, че замразява за две години изваждането от жилища заради неплатени ипотеки в най-тежките случаи, съобщиха световните агенции.

Решението беше взето заради надигналата се вълна от недоволство и протести след две самоубийства на задлъжнели собственици за последните 15 дни.

Решението, което ще бъде наблюдавано от най-големите испански банки, има за цел да се справи с все по-сериозния проблем, който засяга хиляди испанци, пострадали от кризата в страната.

В изявление асоциацията обясни, че компромисът, който съответства на "хуманитарни съображения в рамките на политиката ѝ на социална отговорност", е бил предаден на Министерството на икономиката и на испанската централна банка, предаде "Ел Мундо".

Тя не уточнява какво има предвид под "случай на крайна нужда", но отбелязва, че решението е в отговор на "социалната тревога, предизвикана от изваждането на собственици".

Над 350 000 задлъжнели собственици са изгубили жилищата си през последните четири години. За две седмици двама души се самоубиха, малко преди да бъдат изгонени. Това предизвика вълна от демонстрации, особено в Мадрид, където стотици протестиращи се обединиха против "банкерите убийци".

Споделяне

Още от Европа