Испанските социалисти засилват позициите си преди изборите на 28 април

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес

Испанските социалисти засилват позициите си с подкрепа на 30,9 на сто от избирателите месец преди парламентарните избори на 28 април, което е равностойно на между 131 и 134 депутати в 350-членния парламент, но не е достатъчно за спечелване на мнозинство.

Това сочат резултатите от социологическо проучване, публикувано днес във в. "А Бе Се", предаде Ройтерс.

Коалицията от три десни партии - Народната, Сиудаданос и крайнодясната Вокс - има подкрепата на 46,5 на сто от избирателите. Това е равностойно на между 157 и 166 места, но също не е достатъчно за абсолютно мнозинство от 176 депутатски мандата.

Подкрепата за социалистите се увеличава с 0,3 на сто в сравнение с предишната анкета на 10 март, а всички останали партии бележат спад.

Премиерът социалист Педро Санчес може да събере мнозинство, за да бъде преизбран, ако спечели подкрепата на партии като лявата Подемос или на каталунските сепаратистки партии, които го подкрепиха при гласуване на доверие в парламента през юни, отбелязва Ройтерс. Според новата анкета сборът от депутатските места на тези партии може да достигне от 177 до 180 депутати.

Анкетата е извършена между 1 и 22 март със 7500 участници и има допустима грешка от 1,1 процентни пункта.

Споделяне

Още от Европа