Испанските власти арестуваха лидери на баските сепаратисти

Испанската полиция арестува в петък цялото ръководство на баската сепаратистка партия Батасуна, съобщи ББС. Общо 22 души са били задържани в град Сегура. Акцията е била е разрешена от испанския съдия по направление антитероризъм Балтазар Гарзон.

Тя я проведена в момент, в който старото ръководство на формацията е предавало властта на нови хора. Гарзон обяви Батасуна извън закона преди пет години по обвинение, че помага на въоръжената групировка ЕТА.

Операцията бе последната от серията акции срещу баските сепаратисти. При тях бе арестуван и лидерът на Батасуна Арналдо Отеги. Испанският главен прокурор Кандидо Конде Пумпидо приветства последните арести и заяви, че срещу част от задържаните вече има повдигнати обвинения за сътрудничество с ЕТА.

Преди Батасуна да бъде забранена през 2003 година, тя представляваше в местната власт около 15 процента от гласоподавателите в баския регион. Малко по-рано през тази година ЕТА обяви, че прекратява 15 месечното примирие с испанското правителство.

Сепаратистите от тази групировка са обвинявани за смъртта на над 800 души през 40-те години на борба за извоюване на независима баска държава в региона на Северна Испания и Югозападна Франция. ЕТА е обявена за терористична групировка от Испания, ЕС и САЩ.

Споделяне

Още от Европа