Испанският крал критикуван заради скъпо сафари в Ботсвана

Испанският крал Хуан Карлос бе подложен на остри критики заради скъпото сафари за лов на слон в Ботсвана, предприето в разгара на икономическата криза, предаде Асошиейтед прес.

Влошавайки нещата още повече, злополука по време на пътуването прати 74-годишния монарх в болница. Лекарите в болницата "Сан Хосе" съобщиха, че той вече ходи с патерици и се възстановява добре от операцията за смяна на тазобедрената става, но няма да може да поеме задълженията си поне още месец.

Синът му, 44-годишният принц Фелипе, ще го замества.

Регионалният социалистически лидер в Мадрид Томас Гомес заяви, че е дошло времето държавният глава да избира между публичните си отговорности и абдикацията, която ще му позволи да се наслаждава на по-различен стил на живот.

Испанските вестници бяха пълни с разкази за това как луксозните сафарита в Ботсвана струват повече, отколкото испанците печелят за година. Според "Ел Паис" цената за сафари в Ботсвана с уреден ловен трофей - убит слон, струва обикновено 44 000 евро (57 000 долара) - около два пъти повече от средната годишна заплата в страната.

Инцидентът с краля стана в петък по време на сафари в северния район Окаванго, откъдето той бе евакуиран с частен самолет. В. "Ел Мундо", който обикновено застъпва монархически позиции, писа, че кралят ловувал четири дена в Ботсвана, преди да се спъне и падне в ловната хижа, където бил отседнал. Преди това кралят не бил информирал правителството на Мариано Рахой за пътуването си. А премиерът би трябвало да знае къде се намира монархът по всяко време, пише вестникът в редакционна статия.

Депутатът от Обединената левица Кайо Лара заяви, че ще зададе въпроси в парламента относно пътуването. Според него кралят е показал липса на етика, отивайки на лов, докато толкова много млади испанци са без работа. Безработицата в Испания е почти 23 процента - и почти 50 процента сред младите работници.

Кралското семейство попадна в центъра на вниманието на медиите през последните месеци заради разследване дали съпругът на принцеса Кристина, Иняки Урдангарин, е използвал положението си, за да осигури изгодни сделки за неправителствената фондация, която управлява, впоследствие с измама отклонявайки част от средствата за лична облага.

Не за първи път кралската страст към лова предизвиква скандал - през октомври 2006 г. губернаторът на руската Вологодска област Вячеслав Позгальов поиска разследване след оплакване от местен ловен служител, че Хуан Карлос застрелял мечка край Москва, която била хранена с мед, смесен с водка, преди да бъде пусната на мястото, където щял да ловува кралят.

Испанската кралска фамилия е имала и други неприятни преживявания, свързани с огнестрелни оръжия. Най-пресният случай е от 9 април, когато 13-годишният внук на краля Фелипе Хуан Фройлан случайно се простреля в стъпалото,  упражянявайки се в стрелба по мишена в семейно имение. В Испания е незаконно деца под 14 години да притежават или да използват огнестрелно оръжие, така че инцидентът може да струва на баща му глоба от 6000 евро.

Най-трагичният случай е от 1956 г., когато Хуан Карлос случайно застрелва 14-годишния си брат по време на училищна ваканция в дома на баща си, живеещ в изгнание в Ещурил, Португалия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?