Испанският крал се извини за скъпото сафари в Ботсвана

Хуан Карлос на лов през 2006 г. Снимка, показана в ефира на телевизия Sky News.

Испанският крал Хуан Карлос се извини на испанския народ за скъпото си сафари в Африка, докато страната му е в тежка икономическа криза. Неговото пътуване в Ботсвана за лов на слонове придоби публичност след като той се прибра у дома заради фрактура на тазобедренната става.

"Много съжалявам, направих грешка. Това няма да се повтори", заяви кралят в сряда, след като напусна болница "Сан Хосе" в Мадрид.

Испанските медии писаха, че кралят е бил на лов за слонове – нещо, което той кралският дворец нито потвърди, нито отрече, предаде ББС.

След като е паднал и си е счупил тазобедренна става, Хуан Карлос бе транспортиран в Испания с частен самолет, а в събота му бе направена операция. Тогава медиите научиха както за инцидента, така и за пътуването до Ботствана, за което дотогава е знаело само испанското правителство.

Много испански вестници публикуваха негова по-ранна снимка от сафари, на която кралят позира с пушка до убит слон.

За лов на слонове в Ботсвана се изисква предварително плащане, което е между 7 и 20 хиляди евро, според президента на ловната федерация в Испания.

Кралят бе силно критикуван не само заради скъпия лов, но и заради това, че пътуването му бе било държано в тайна от обществото.

74-годишният крал Хуан Карлос е почетен председател на испанския клон на природозащитната организация WWF. През последните дни тръгна онлайн петиция , в която се настоява той да се оттегли от почетната длъжност. До момента, в който кралят поднесе публичните си извинения за лова, петицията бе подкрепена от почти 85 000 човека.

Както отбелязва "Ел Паис", случаят с лова далеч не е първият скандал от последните дни, свързан с кралското семейство. В края на декември 2011 г. зетят на Хуан Карлос Иняки Урдангарин бе обвинен в корупция, а на 10 април т.г. внукът на краля Фелипе Хуан Фроилан Маричалар случайно се простреля в крака.

Испания е четвъртата по големина икономика в еврозоната, но пострада сериозно от дълговата криза, довела безработицата до 23% от трудоспособното население.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?