Испанският премиер и каталунският лидер се срещнаха в опит да намалят напрежението

Педро Санчес (ляво) и Ким Тора

Испанският премиер Педро Санчес се срещна в понеделник за пръв път с каталунския лидер сепаратист Ким Тора, предаде Ройтерс.


Това е признак за облекчаване на напрежението между Мадрид и Барселона след острото политическо противопоставяне заради опита за отцепване на Каталуния през октомври, отбеляза Ройтерс.


Двамата си размениха усмивки и се ръкуваха на стълбите на премиерската резиденция "Монклоа", след което влязоха. Тора подари на испанския министър-председател книга с исторически карти на Каталуния и бутилка ратафия - традиционен ликьор, направен от зелени орехи и микс от билки и подправки, който се пие след вечеря.


Каталуния обяви през октомври едностранно независимост, което накара тогавашното консервативно правителство на Мариано Рахой да постави областта под прякото управление на Мадрид.


Новоизбраното регионално правителство на Тора продължава курса към отцепване от Испания. Тонът на социалиста Санчес по отношение на каталунския въпрос не е толкова твърд, колкото на предшественика му Рахой, когото замени на премиерския пост през юни. Той обаче също даде ясно да се разбере, че е против всякакви референдуми за независимост и опити за отцепване на Каталуния.


На днешната си среща с испанският премиер Педро Санчес ръководителят на каталунското правителство Ким Тора повдигна въпроса за правото на самоопределение, съобщи по-късно испанският вицепремиер Кармен Калво.

 

Вицепремиерката отбеляза, че срещата е била продължителна и ефективна от работна гледна точка, и е протекла в дружеска и непринудена атмосфера.

 

Калво каза, че Тора е говорил за самоопределение, докато според нея е трябва да се говори за автономия.

 

Тя уточни, че Тора и Санчес са се споразумели да заработи отново предвидена в устава на областта двустранна комисия (включваща представители на каталунското и централното правителство), която не е свиквана в последните години.

 

"Тора покани Санчес на среща в Барселона", каза Калво и подчерта, че каталунската криза не може да бъде уредена без усилията на всички страни.

 

Каталуния "не се отказва по никакъв начин от това да постигне независимост". Това заяви от своя страна каталунският лидер Ким Тора след първата си среща с Педро Санчес, предаде Франс прес.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?