Испанският премиер критикува "националния егоизъм" на държавите в ЕС

Педро Санчес

Испанският премиер Педро Санчес призова да се работи "за една нова Европа, в която националният егоизъм няма да надделява", предаде Франс прес.


Изказването на Санчес е във връзка с разделението на държавите от Европейския съюз по отношение на миграционната политика. То е част от публикация на премиера в Туитър в отговор на поздравленията на изпълняващия длъжността генерален секретар на италианската Демократическа партия Маурицио Мартина за "благородния жест" по приемането на 600-те спасени с кораба "Акуариус" мигранти.


"Скъпи Маурицио, ние сме готови да работим заедно за една нова Европа, в която националният егоизъм няма да надделява", написа Санчес, който смени на премиерския пост в Испания консерватора Мариано Рахой след вота на недоверие срещу правителството на 1 юни.


Италия, управлявана от коалиционното правителство на Движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига", не разреши на "Акуариус" да акостира на нейния бряг - проява, която раздели държавите членки на ЕС, в много от които ксенофобията се засилва.


Унгария и Словакия, които провеждат политика срещу имиграцията, изразиха подкрепата си за правителството на Джузепе Конте и неговия вътрешен министър Матео Салвини.


Френският президент Еманюел Макрон силно разкритикува италианското ръководство, порицавайки неговия "цинизъм и безотговорност", но впоследствие в телефонен разговор с италианския министър-председател заяви, че не е имал за цел да обижда Италия и италианския народ.


Мигрантският въпрос създаде разделение и в германското правителство, противопоставяйки Ангела Меркел и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер.


По данни на Международната организация по миграцията от началото на годината 44 570 души са влезли нелегално в Европейския съюз по земя и море.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?