Испанският премиер обеща инвестиции за 4.2 милиарда евро в Каталуния

Испанският премиер Мариано Рахой, сн: ЕПА/БГНЕС

Испанският премиер Мариано Рахой обеща инвестиции за 4,2 милиарда евро (4,57 милиарда долара) в Северозападна Каталуния, чието регионално правителство настоява за референдум за независимост главно по икономически причини, предаде Асошиейтед прес.

Рахой се ангажира с капиталовложенията в реч днес пред бизнесмени в каталунската столица Барселона. Парите са предназначени главно за железопътната инфраструктура за периода 2017-2020 година.

Каталунското правителство отдавна обвинява Испания, че ощетява икономически областта.
Регионът покрива една пета от брутния вътрешен продукт на страната.

Богатата автономна област в Североизточна Испания с население от 7,5 милиона жители от началото на десетилетието е обхваната от сепаратистка треска. Правителството на Каталуния обещава да организира през септември референдум за независимост със или без съгласието на Мадрид.

Част от каталунците понесоха зле анулирането от Конституционния съд през 2010 г. на "статут", даващ още по-широки правомощия на тяхната автономна област.

Каталунците са разделени по въпроса за независимостта, но значително мнозинство желае да се организира референдум. Мадрид отказва с аргумента, че подобно народно допитване не е предвидено от конституцията.

Рахой призова аудиторията си да му помогне да победи в битката срещу тежненията за независимост и в усилията да се осигури икономическото възстановяване на Испания и Каталуния.

Споделяне

Още от Европа