Испанският премиер посочва на Симеон "грешките" за Ирак и ни иска за "стратегически партньор"

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро изрази пълна подкрепа за присъединяването на България към ЕС и след като отново остро разкритикува политиката на САЩ и съюзниците ѝ в Ирак, заяви все пак, че уважава страните като България, които имат войски в Ирак.

По време на съвместна пресконференция в Мадрид с българския премиер Симеон Сакскобургготски, защити френската позиция, че евентуална международна конференция за Ирак трябва да се състои в рамките на ООН.

В петък испанските вестници АВС и Ел Паис изтъкнаха, че Сапатеро поддържа "много приятелски отношения" със Симеон Сакскобургготски, твърде различни от онези, които съществуваха между българския премиер и бившия председател на испанското правителство Хосе Мария Аснар.

Аснар, който бе начело на консервативното правителство в Испания и чиято партия е член на ЕНП, поддържаше силни контакти с предшественика на Симеон Иван Костов.

В четвъртък, след среща с българския премиер Сакскобургготски, Сапатеро неколкократно призова ООН да вземе инициативата за намиране на решение на иракската криза, предаде Франс прес.

"Нещата вървят зле в Ирак, защото не се действаше през ООН. В Афганистан вървят по-добре, защото минахме през ООН. Опитът ясно го показва", заяви Сапатеро, който изтегли испанските войски от Ирак след идването си на власт.

Испания не желае инициатива, която отваря стари разцепления в света, а иска чрез консенсус да отвори път към стабилност и демокрация в Ирак, подчерта той.

"Не става дума да се натяква кой е сгрешил"

"Не става дума да се натяква кой е сгрешил, а да се търси начин да се стигне до положителен хоризонт", добави ръководителят на испанското социалистическо правителство.

След като спечели изборите през март, той завъртя на 180 градуса външната политика на Мадрид по посока на Франция и Германия, за разлика от предшественика си Аснар, който бе категоричен съюзник на САЩ за войната в Ирак.

"Ситуацията в Ирак не се подобрява, а става все по-лоша с всеки изминал ден", изтъкна Сапатеро, посочвайки "човешките загуби, насилието и недопустимия шантаж с отвличанията.

"Уважавам страните, които имат войски в Ирак, както моля и тях да уважават нашето решение", каза още Сапатеро в присъствието на българския премиер. България има около 500 военнослужещи в Ирак.

Мадрид ще ни учи да управляваме еврофондове

Сапатеро обеща страната му да помогне на България да се подготви за членство в Европейския съюз, като я научи как да управлява присъединителните фондове и да реформира съдебната система и правителствените учреждения, предаде Асошиейтед прес.

Испания има богат опит с помощта от ЕС, отбелязва агенцията. Сапатеро съобщи, че Испания също така ще засили инвестициите в България, особено в туризма, отбраната и инфраструктурата, чрез частни и държавни компании, базирани в Испания. "Ще предприемем широк кръг инициативи", подчерта той, цитиран от Асошиейтед прес.

"Стратегически съюз"

На вечерята, която дадоха Сапатеро и съпругата му в чест на Сакскобургготски и неговата съпруга, завършила в четвъртък в полунощ българско време, испанският премиер обяви отношенията на страната си с България като "стратегически съюз".

От своя страна, Симеон сакскобургготски заяви: "Срещите по време на моето посещение не само разкриха отново отличните двустранни отношения между Испания и България, но и спомогнаха пред тях да се открият нови хоризонти." Премиерът посочи, че България отдава голямо значение на помощта на Испания "в процеса на нашето приобщаване към ЕС".

Министър-председателят още веднъж наблегна на икономическия характер на визитата и увери испанските бизнесмени, че "могат да бъдат сигурни, че донякъде все още непознатата за тях България предлага добри и немалобройни възможности за тях".

На вечерята присъстваха освен членовете на двете делегации и представители на испанската общественост и на българите, живеещи тук.

Изпълнената със силни емоции и почести визита на българския премиер и делегацията му в Мадрид приключва в петък, след среща с българи, които живеят и работят в Испания.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: