Испанският премиер призна, че сгрешил за ЕТА

Испанският премиер призна, че сгрешил за ЕТА
Испанският министър-председател каза, че е направил “явна грешка”, изразявайки оптимизъм за перспективите за мирни разговори с баската сепаратистка организация ЕТА.

Хосе Луис Родригес Сапатеро каза, че прогнозира напредък в мирния процес ден преди бомбеното нападение на 30 декември, отговорност за което пое ЕТА.

В понеделник той призова за “широк демократичен консенсус срещу тероризма”.

В събота над 200 000 души в Испания протестираха срещу бомбения взрив на мадридското летище, при който загинаха двама души.

Макар че това не се случва често сред обществените лидери, аз искам да призная пред всички испански граждани ясната грешка, която направих, каза Сапатеро по време на специална сесия на парламента.

“ЕТА пропиля възможността да допринесе...за по-доброто бъдеще на всеки”, каза Сапатеро и допълни, че престъпната дейност на ЕТА продължава вече 4 десетилетия.

Премиерът посочи, че ЕТА на практика е прекъснала мирния процес, стартиран през март и не може да има никакъв диалог, докато групировката се занимава с насилие, предаде ББС.

Сапатеро изрази надежда, че скоро ЕТА ще приеме, че думите са по-важни от оръжието.

Той призова за единство на водещите партии, като уточни, че това е най-добрият начин за решаване на проблема.

ЕТА обяви примирие през март, което явно не спазва. Групировката се бори за независима държава на територията на северна Испания и югозападната част от Франция.

Споделяне

Още от Свят