Испанският премиер се надява, че сепаратистите в Каталуня ще изгубят изборите

Мариано Рахой
Испанският премиер Мариано Рахой изрази днес надежда, че на извънредните избори в Каталуня няма да победят привържениците на независимостта на автономната област.
 
В интервю за радио "Копе" Рахой призова всички каталунски гласоподаватели да изразят волята си и каза, че "всеки, който победи, трябва да спазва закона".
 
"Ние ще работим с цел силите, поддържащи независимостта на Каталуня, да не победят", заяви в същото време ръководителят на испанското правителство.
 
Коментирайки прилагането на член 155 от испанската конституция, позволяващ да се ограничи самоуправлението на Каталуня, Рахой каза, че това е извънредна мярка, която служи за възстановяване на законността и за защита на всички жители на областта. 
 
Ако след изборите на 21 декември Каталуня се върне към "нормален живот", растежът на испанската икономика ще е 2.8-3 процента, каза Рахой. 
 
Заради политическата нестабилност в Каталуня Мадрид миналия месец понижи официалните си прогнози за икономическия растеж за догодина от 2,6 на 2,3 на сто, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 
 
Рахой каза, че няма доказателства, че руското правителство стои зад онлайн намеса в каталунската политика, но е установено, че 55 процента от акаунтите, разпространяващи фалшиви новини, идват от руска територия, а 30 процента - от Венецуела. 
 
Очевидно е, че има хора, които са заинтересовани нещата да не вървят добре в Европа, каза испанският премиер, цитиран от Асошиейтед прес. 
 
Вестник "Паис" писа неотдавна, че хакери, намиращи се на територията на Русия, са помагали на каталунските власти да поддържат в работен режим сайт за референдума за независимост. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?