Испанският съд оправда 15 души за кокаина на българския кораб "Св. Николай"

Намереният педи години на кораба кокаин

Общо шест души от 21-членния екипаж на българския кораб "Св. Николай“ бяха окончателно осъдени от Върховния съд на Испания по обвиненията за трафик на огромно количество кокаин. Другите 15 души бяха окончателно оневинени. Преди пет години целият екипаж на кораба бе арестуван, след като на борда бяха открити три тона дрога. "Св. Николай" е плавал под български флаг от Гана към Ла Коруня, когато е бил спрян на 40 мили от брега и претърсен.

На първите две инстанции бяха признати за виновни всички членове на екипажа. Сега обаче 2/3 от моряците са оневинени. Върховният съд отсъди, че няма достатъчно доказателства, че те са знаели какво се транспортира в трюма.

На 9 години и половина затвор бе осъден окончателно капитанът на българския кораб Иван Станчев, който направи пълни самопризнания на втората инстанция на процеса, съобщи специализираният сайт maritime.bg. 10-годишни присъди получиха старши-помощник капитанът, вторият помощник-капитан, третият помощник-капитан и главният механик. Един от моряците, оказал пълно съдействие на властите, бе осъден на 6 години и половина години затвор.

Защитата на командния състав не успява да събори обвиненията, въпреки проблемите с ареста на кораба. Съдът бе задържан в международни води, без съгласието на Република България и в разрез с международното морско законодателство, напомня maritime.bg.

На осъдените, чиято съпричастност към контрабандата е категорично доказана, Испания налага солидарна глоба в размер на 450 милиона евро.

Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, в България се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото на миналата година. Обвинения не бяха повдигнати срещу Дойчин Дойчинов - собственик на фирмата, която е наела моряците. Оказа се, че българската прокуратура няма никакви доказателства срещу него.

През 2012 година бившият вътрешен министър Цветан Цветанов без присъда обвини моряците, че са замесени в трафика, и разви версията, че родното МВР знаело всичко за контрабандата. Гръмко бе обявено, че нашите власти са следили кораба три месеца. След задържането на екипажа започна разследване, по време на което 290 кг от дрогата изчезнаха при обир от съдебния склад в Кадис.

"Държавата не си свърши достатъчно добре работата. От началото на процеса настоявахме, че не е възможна съпричастността на целия екипаж. Пет години невинните членове на екипажа бяха в затворите, за сметка на здравето и семействата им. Тази част от екипажа, има пълно право да търси правата си в международните съдилища“, коментира пред maritime.bg адвокат Владимир Владимиров, който защитава част от моряците.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?