Испанският съд оттегли заповедта за арест на бившия каталунски премиер

Пучдемон остава в Белгия, според адвоката му той все още може да бъде задържан

Испанският съд оттегли заповедта за арест на бившия каталунски премиер
Испанският Върховен съд е оттеглил европейската заповед за арест на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима членове на уволненото му правителство, които се борят срещу екстрадиция от Белгия, съобщиха информационните агенции.
 
Петимата заминаха за Белгия, след като парламентът на Каталуния едностранно обяви независимост на областта на 27 октомври, което беше определено за незаконно от испанските съдебни власти.
 
Върховният съд каза, че отделните заповеди за арест не се отнасят за престъпление, извършено от тях като част от по-голяма група, и че политиците са показали готовност да се върнат в Испания, за да участват в областните избори в Каталуния, свикани от испанското правителство за 21 декември.
 
Според съда оттеглянето на заповедта за арест също така премахва възможността случаят да бъде разглеждан от повече от една европейска юрисдикция.
 
Петимата каталунски политици са разследвани за бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване - престъпления, които се наказват с десетки години затвор в Испания. През ноември срещу тях бяха издадени европейски и международни заповеди за арест.
 
По-късно белгийският адвокат Пол Бекерт, който защитава Пучдемон, съобщи, че клиентът му остава в Белгия.
 
Бекерт уточни, че само една от трите издадени от Испания заповеди за задържането на Пучдемон са били отменени с днешното решение на Испанския Върховен съд. По неговите думи заповедите за задържане в Испания, както и международната заповед за арест, остават в сила, а е оттеглена единствено европейската заповед (за държавите от ЕС).
 
По думите на защитника, ако Пучдемон пътува до държава извън ЕС, международната заповед следва да бъде приложена и той да бъде заловен и върнат в Испания. По-рано днес белгийската прокуратура съобщи, че е уведомена за решението на Испанския Върховен съд и го оценява. Така засега остава неизвестно дали откритата в Белгия процедура за връщането на Пучдемон по силата на европейската заповед за задържане ще бъде автоматично прекратена. 
 
Пучдемон няма право да напуска Белгия без съгласието на местния съд.
 
Белгия е била уведомена от Испания за днешното решение на Испанския Върховен съд да оттегли европейската заповед за задържане на Пучдемон и четирима бивши министри в неговото правителство, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.
 
Те уточняват, че заповедите за задържане на територията на Испания на петимата остават в сила.
 
Преди ден, когато Пучдемон се яви пред белгийски съд по международната заповед, неговата защита заяви, че той ще остане в Белгия поне до началото на следващата година. Това изявление бе свързано със сроковете на процедурата пред белгийския съд, която следваше да приключи в средата на февруари. Първоинстанционният белгийски съд съобщи вчера, че ще постанови решението си на 14 декември.
 
Белгийската прокуратура, която поддържаше искането на Мадрид, заяви, че засега не може да каже какво ще произтече от решението на испанския съд и дали процедурата в Белгия следва да бъде прекратена. Прокуратурата добавя, че прави оценка на решението на испанските съдии.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?