Испанският съдия Балтасар Гарсон бе оневинен

Испанският съдия Балтасар Гарсон бе оневинен по дело, в което бе съден за желанието си да разследва престъпления на диктатора Франсиско Франко, предадоха Франс прес и ДПА.

Гарсон бе даден под съд от крайнодесни организации след като се опита за започне съдебно разследване на престъпленията на Франко. Според Гарсон режимът на Франко е отговорен за избиването на повече от 100 000 души през гражданската война от 1936 до 1939 г. и последвалата диктатура до 1975 г.

Според крайнодесните организации, завели делото, Гарсон е превишил правомощията си и е пренебрегнал амнистия от 1977 г. за престъпления от времето на гражданската война.

Върховният съд обяви Гарсон за невинен с шест на един гласа.

Гарсон обаче вече бе осъден на 9 февруари на 11 години забрана да упражнява професията си по друго дело за незаконни подслушвания на разговори между заподозрени и адвокатите им по дело за корупция.

Балтасар Гарсон стана световноизвестен с разследванията си на нарушенията на човешки права, включително и с неуспешния си опит да екстрадира бившия чилийски диктатор Аугусто Пиночет през 1998 г.

Поддръжниците му твърдят, че той е жертва на лов на вещици, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?