Испанският Върховен съд остави Ориол Жункерас в ареста

Ориол Жункерас (дясно)

Испанският Върховен съд реши, че бившият каталунски вицепрезидент Ориол Жункерас трябва да остане в ареста, където се намира вече повече от два месеца заради ролята си в регионалното сепаратистко движение, предаде Ройтерс.

В писменото решение на съдиите се заявява, че има опасност Жункерас да извърши ново престъпление, ако бъде освободен, защото няма признаци, че се е отказал от следвания досега път.

Бившият регионален вицепрезидент е в ареста по обвинения в бунт, опит за отделяне на Каталуния от Испания и злоупотреба с обществени фондове.

Решението на испанския Върховен съд ще му попречи да положи клетва на първото заседание на новия каталунски парламент, което ще се състои на 17 януари.

Жункерас е един от осмината депутати от сепаратистките партии, които няма да могат да положат клетва в новия регионален парламент - трима са в затвора и петима в изгнание, посочва АФП.

Поне шестима от тези осем депутати ще трябва да решат как да осигурят на сепаратистките партии необходимото им мнозинство от 68 гласа в регионалния парламент. Една от възможностите е, ако останат в затвора или в изгнание, да отстъпят мястото си в парламента на следващия кандидат от партийната листа на регионалните избори, добавя АФП.

Споделяне

Още от Европа