Испанското правителство прави завой в миграционната си политика

Испанското правителство прави завой в миграционната си политика

Както в много други направления, испанското правителство се поправи и в миграционната си политика, пише в. "Мундо".

На фона на очевидния факт, че това е много сложно предизвикателство, което не допуска опростенчески подход, нито популистко добродушие, Мадрид вече прилага доста по-рестриктивни мерки по отношение приемането на мигранти, отбелязва испанският всекидневник в редакционна статия.

Тези 87 души, които бяха спасени от неправителствена организация край бреговете на Либия и акостираха вчера в испанския град Алхесирас, няма да се радват на същите облаги, каквито получиха мигрантите от кораба "Акуариус" и други плавателни съдове, които пристигнаха в нашата страна през последните седмици. Напротив - ще бъдат третирани по същия начин като всеки човек, който стъпи по нередовен начин в нашата страна. Меденият месец с НПО-тата, с който премиерът Педро Санчес започна мандата си, изглежда, приключи. И реализмът надделява - как би могло да бъде иначе, пише десноцентристкият вестник.

Испанското правителство се принуди да направи крачка назад, след като дори еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос каза в неотдавнашно изявление, че не може "да се продължава така". Едно са солидарността и задължителното оказване на помощ, а съвсем друго е опасното послание, което отправя Испания, че тук могат да дойдат всички имигранти, които желаят да го сторят, и че ние разполагаме с необходимите средства и пари да се грижим за тях, добавя "Мундо".

Последното се видя ясно в демагогията и използването с пропагандни цели на случая с "Акуариус". Защото в това медийно събитие участва огромна армия от доброволци, длъжностни лица, медицински и полицейски служители и дори министри, сякаш имаме средства в изобилие. Същевременно обаче стотици мигранти пристигат на бреговете на Андалусия, където има недостиг на всичко и ситуацията излиза от контрол.

"Мундо" призовава неправителствените организации да спрат да действат по начин, който помага на мафиотските организации, извършващи трафик на хора - ненавистен бизнес, в който вече има повече пари, отколкото в наркотиците. Само ако всички заинтересовани страни проявят отговорност, може да се намери решение на миграционното предизвикателство по подреден начин, който да не налива вода в мелницата на ксенофобския популизъм в Европа, пише в заключение испанският всекидневник.

Споделяне

Още от Европа