Испанци дрънкат с тендежери в знак на протест срещу бившия си крал

Прокуратурата разследва смъртта на 17 души в старчески дом от коронавирус

Испанци дрънкат с тендежери в знак на протест срещу бившия си крал

Испанци под карантина излязоха на балконите си, за да дрънчат с тенджери и тигани като протест, предаде Ройтерс.

Те настояха бившият крал Хуан Карлос да дари милионите получени от Судитска Арабия на испанската здравна система в битката с коронавируса.

Хора от центъра на Мадрид, събрани по призив в социалните мрежи, излязоха на балконите си, за да вземат участие в протеста.

Испанците са поставени под карантина от събота и излизат само за най-необходимото с цел да се ограничи разпространението на коронавируса във втората най-силно засегната страна в Европа.

Крал Фелипе заяви в неделя, че се отказва от наследството на своя баща - бившият крал Хуан Карлос, когото лиши от държавна издръжка.

Швейцарски вестник съобщи, че докато е бил крал, Хуан Карлос е приел 100 милиона долара от Саудитска Арабия.

Бившият крал, който абдикира през 2014 г. след 40 години на трона, не е коментирал твърденията.

Прокурори в Мадрид започнаха разследване на повече от 17 смъртни случая в старчески дом от коронавирус, след сезиране от асоциация, защитаваща правата на пациентите, съобщи испанската прокуратура.

Мадрид е епицентърът на епидемията в Испания, като там бяха регистрирани повечето от общо 558-те испански смъртни случая.

Градските здравни власти потвърдиха, че 15 настанени в дома "Монте Ермосо" са починали от заразата от петък. Шест са преместени в болница, където най-малко още двама са починали.

Вестник "Паис" съобщи, че до онзи ден заразените възрастни хора са били затворени в дома и мнозина са починали без да им бъде оказана болнична помощ.

Гневни роднини се възмутиха, че властите са ги държали в неведение в продължение на дни за смъртните случаи и за ситуацията със заразяването в старческия дом.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?