Испанци и малтийци навлизат на имотния ни пазар

Испанци и малтийци навлизат на имотния ни пазар

Британците запазват интереса си към покупката на недвижими имоти в България въпреки негативните публикации за пазара, като на тях се падат 66,87 на сто от чуждестранните сделки. Това сочат данните за 2006 г. на компанията за недвижими имоти “Аста Бридж”, част от AG Capital и наследник на "Адрес Уърлдуайд" и "Адрес България".

Общо на чужденците се падат над 29 на сто от покупко-продажбите на недвижимости, каза на пресконференция Антон Панкев, изпълнителен директор на компанията.

Нови купувачи за българския имотен пазар са испански и малтийски граждани, които търсят предимно парцели за застрояване. Интересът им е еднакъв към морските и планинските имоти, като от “Аста Бридж” ги определят като спекуланти, целящи най-добрата печалба, а не най-добрата покупка. Очаква се значително повишаване на търсенето от Малта, тъй като между двете страни има и редовни полети на две седмици, прогнозират от компанията.

След британците, които се водят от цената при инвестицията и купуват обикновено студио или едностаен апартамент в някой от популярните курорти на стойност от 30 000 до 80 000 евро, най-често собственици на български имоти са ставали ирландци.

На тях се падат около 13 на сто от покупките на чужденци у нас през 2006 г. Ирландците предпочитат крайбрежни или планински апартаменти за лично ползване – едно или двустайни, като влагат между 50 000 и 100 000 евро.

По данни на компанията цените на сделките са нараснали с около 120 на сто спрямо 2005 г.

От Англия и Ирландия има голям интерес към закупуването на втори, ваканционен дом, коментира Наташа Коупман, мениджър кол център в “Аста Бридж”.

Над 6 на сто от сделките се падат на американци, близо 4 на сто - на германци, около 3 на сто са покупките от италианци. Холандци, испанци и французи държат по около 2 на сто, а с около един процент са сделките, осъществени с участието на гърци, малтийци и датчани. Последните са по-скептични и обикновено искат повече информация и за самия инвеститор. Те се интересуват от благонадеждно строителство и луксозно изпълнение, коментираха от компанията.

Най-голям е бил интересът към собственост в планинските курорти - 39.93 на сто, следвано от морските курорти - 31.13 на сто. В столицата търсенето на имоти е било 8.11 на сто, коментира Панкев.

Данните сочат, че от началото на тази година търсенето на планински имоти е нараснало до 42.98 на сто, на морски недвижимости е станало 24.85 на сто, а в София - 8.62 на сто.

Средната стойност на закупените през 2006 г. от чужденци имоти в морските курорти е 46 900 евро, в зимните - 90 000 евро, а на апартаментите в София - 112 000 евро, посочи Панкев. Имотите в планинските курорти са по-скъпи, тъй като могат да се използват целогодишно, а морските - до шест месеца в годината, добави той.

Напоследък се наблюдава чуждестранен интерес към развиващите се спа-курорти като Сандански, каза Божидар Захариев, мениджър "Проекти" в "Asta Bridge". Според Коупман обаче България е слабо позната и клиентите от чужбина не знаят за спа-възможностите и не са запознати с планинските курорти в страната.

Споделяне

Още от Имоти