Испанци се събраха на нощен протест

Хиляди се събраха спонтанно в неделя вечерта по улиците на Мадрид в отговор на призивите в социалните мрежи, за да изразят гнева си срещу плана за орязване на бюджетните средства в страната.

В неделя в Испания протестираха пожарникари, полицаи, длъжностни лица от всички професии.

"Това се случи спонтанно, събрахме се чрез социалните мрежи, чрез съобщения по мобилните телефони" обяснява Мигел Родригес, мадридски пожарникар на 21 години, който е свалил от униформената си риза отличителните знаци, за да дойде на демонстрацията, цитиран от БГНЕС.

Първият етап на импровизирания и мирен нощен поход е седалището на управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой.

"Всички заедно можем", "Горе ръцете, това е обир", викаха демонстрантите, преди да завият пред полицейските кордони.

После те поемат по централните мадридски улици към площад Пуерта дел Сол, в сърцето на града, след това към Парламента, защитен от десетки полицейски камионетки, които са преградили улиците и са превърнали квартала в укрепен лагер.

"Това е демонстрация на служителите, не зная къде отиваме", изстрелва през усмивката си полицай съпровождащ потока от хора.

Протестът се организира много бързо през социалните мрежи и мобилните телефони, пренебрегвайки призива на големите испански синдикати UGT и CCOO да се демонстрира чак на 19 юли

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?