Испанци влагат 42 млн. евро в енергиен проект с биомаса

Испанци влагат 42 млн. евро в енергиен проект с биомаса

Проект “Зелена енергия” за производство на дървесни видове за получаване на биомаса и преработката им в екологично гориво за топлоелектроцентрали ще реализира в България фирмата  „Фери Енерджи”, която е филиал у нас на испанската фирма „Фери Груп”. Вложението е в размер на 42 млн. евро, съобщиха в понеделник от Българската агенция за инвестиции (БАИ), която ще връчи на дружеството първокласен сертификат за инвестиция.

Предвижда се производствената дейност да е концентрирана в района на град Трън, но се проучват и съседни райони. На предвидените терени ще се посадят дървета „пауловния”, известни с високата си продуктивност за производство на биомаса. Фиданките се отглеждат от 5 до 6 години, като от едно дърво до три пъти може да се добива биомаса.

Реализирането на инвестиционния проект ще доведе до създаване на 277 постоянни работни места, посочват от БАИ. От там допълват, че вложението в проекта “Зелена Енергия” е първо по рода си в страната и среща широката подкрепа на експерти в областта на възобновяеми енергийни източници. Инвестицията е поощрена от правителството на Валенсия в Европейския съюз и е заложена в специален „План за действие”, публикуван от Европейската комисия. 

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?