Испанците гласуват на първия от референдумите в ЕС за новата евроконституция

В неделя испанците гласуват в първия от поредицата референдуми в Европейския съюз за новата европейска конституция.

Проучванията на общественото мнение сочат, че Испания ще гласува "за", въпреки че малко хора ще се явят пред урните. Испанският вот не е юридически обвързващ и парламентът ще вземе окончателното решение за ратификация, посочва ББС.

Участниците в испанския референдум са призовани да отговорят на въпроса: "Одобрявате ли договора учредяващ конституция за Европа?".

Според анкета 90 процента от испанците знаят малко или не знаят нищо за документа, който е подложен на гласуване, отбелязва ДПА.

Всички 25 държави членки на ЕС трябва да ратифицират конституцията до ноември 2006 г., преди тя да влезе в сила. Девет от тях ще проведат референдуми, а три вече я одобриха с гласуване в парламента.

Договорът за конституцията, одобрен от европейските лидери миналата година, цели да се направи по-ефективно взимането на решения, отваря пътя за избор на първия президент и външен министър на ЕС и включва определени основни права в европейското законодателство.

Кореспондентът на ББС в Мадрид посочва, че ниското участие в гласуване е традиционно за Испания, когато става дума за ЕС.

Испанците смятат, че брюкселската бюрокрация е твърде отдалечена от техния всекидневен живот и в случая с конституцията девет от всеки десет испанци признават, че имат малка представа за какво става дума.

Някои казват, че няма да участват във вота, за да накажат социалистическото правителство, както и за непопулярната вътрешна политика, а не толкова заради политиката на ЕС.

Мадридският университетски професор Педро Шварц, отивайки да даде гласа си, казва, че както повечето си сънародници, е за ЕС, но "сега не е време за конституция".

"Зная това, защото съм почти единственият испанец, който я е чел", уточнява той.

ББС отбелязва, че други гласоподаватели са по- ентусиазирани.

Преди закриването на кампанията в петък вечерта, испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че конституцията на ЕС е толкова важна за испанците, колкото тяхната собствена конституция, приета през 1978 г., която възстановява демокрацията след диктатурата на ген. Франко.

Правителство на Сапатеро се надява решителното испанско "да" на евроконституцията да изпрати силно послание към останалите европейски гласоподаватели.

Испания е член на ЕС от 1986 г. и все още е облагодетелствана от щедрите европейски фондове, припомня ББС.

Споделяне

Още от Свят