"Истанбул беше турският Ухан, но овладяхме положението"

"Истанбул беше турският Ухан, но овладяхме положението"

Истанбул беше турският Ухан, но овладяхме положението. Това призна турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от в. "Сабах".

Коджа сравни китайския град Ухан, където пламна за първи път епидемията от новия коронавирус, с турския мегаполис Истанбул.

"Истанбул стана турският Ухан. Даже в сравнение с Ухан, Истанбул е по-гъсто населен", каза министърът.

По думите му обаче властите са успели да поставят положението под контрол, като изпратили в града екипи от по трима души с 1300 коли, за да установят веригата на заразяване подобно на "медицински детективи".

"Ако не бяхме приложили този метод, щеше да е много трудно да овладеем епидемията в Истанбул", признава той. "След като установихме веригата на инфектиране, заразените бяха навременно диагностицирани и подложени на лечение и процесът се разви на едно контролируемо ниво", добави Коджа.

Министърът окачестви овладяването на обществената активност през свещения месец Рамазан като "критичен праг в борбата с епидемията". Той призова хората, в името на общественото здраве, да не се здрависват и прегръщат.

"Дай Боже, когато оставим тези трудни дни зад гърба си, да можем да празнуваме двоен празник", пожела Коджа.

След започналия днес месец на пост за мюсюлманите предстои празникът Рамазан байрам, който тази година започва на 24 май.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?