Истанбул откри ново летище с амбиция да стане най-голямото в света

С историческо откриване на новото летище на Истанбул бе отбелязана в понеделник 95-ата годишнина от основаването на Република Турция. Плановете на правителството са то да стане най-голямото в света и през него да преминава 1/3 от пътниците в света. Засега то отваря само с пет излитащи и пет кацащи полета, но плановете са до края на 2018 г. да поеме всички пътнически полети на първото летище на Истанбул – "Ататюрк", част от което ще бъде трансформирана в обществен парк.

Аеропортът все още не е напълно построен, сн. ЕПА/БГНЕС

Намеренията са новото летище, което е разположено на брега на Черно море, да се превърне в летищен хъб на полети между Европа и Азия. "Ататюрк" през 2017 г. е приели 64 млн. пътника, а второто летище на Истанбул – "Сабиха Гьокчен", разположено в азиатската част на мегаполиса – 30 млн. пасажери.

Полетите от новото съоръжение, което засега е кръстено просто Истанбул, ще започнат на 31 октомври и ще се изпълняват от "Търкиш Еърлайнс". Първият полет ще е до столицата Анкара, последван от пътувания до Анталия, Измир, Северен Кипър и Азербайджан, предаде вестник "Дейли Сабах". Очаква се обаче до края на 2018 г. 2000 самолета да обслужват около 350 дестинации, а в сегашната си фаза на реализация аеропортът да обслужва 90 млн. пътника годишно. Ако това стане, то ще влезе в топ 5 на най-посещаваните летища.

Ердоган посрещна десетки държавни лидери, сн. ЕПА/БГНЕС

Домакин на грандиозната церемония по откриването на първата фаза на аеропорта бе турският президент Реджеп Тайип Ердоган, гости му бяха повече от 50 чуждестранни гости като балкански лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов.

Новото летище е част от големите инфраструктурни проекти, защитавани пламенно от Ердоган, който иска Турция да влезе в групата на 10-те най-развити икономики в света до 2023 г., когато се навършват 100 години от създаването на турската република, отбелязва АФП.

Еродган заяви в речта си, че това е проект, който "ще остави отпечатък в историята".

"Убеден съм, че новото летище в Истанбул е не само огромен принос за развитието на транспортната инфраструктура, за контактите между хората и за развитието на търговско-икономическите отношения", каза Борисов, приветствайки Ердоган, съобщи правителствената пресслужба. "Вярвам, че откриването на новото летище символизира, както нашите досегашни съвместни успехи, така и бъдещото ни сътрудничество, взаимно доверие, толерантност и мир“, посочил още той.

Борисов поздравява Ердоган, сн. МС

Завършен за 42 месеца, строежът на първата фаза струва 6 млрд. евро и е реализиран чрез публично-частно партньорство от консорциум на водещите турски фирми "Лимак", "Колин", "Ченгиз"," Мапа" и "Калион".  Консорциумът "Истанбул Гранд Еърпорт" ще плаща годишно по 1.1 млрд. евро в следващите 25 години като оператор на аеропорта.

В построяването на двете писти с дължина 3750 м и 4100 м, на кулата за въздушен контрол, чиято форма на лале ѝ донесе Международната архитектурна награда за 2016 г., и търговските площи са участвали 200 хил. работника. Интериорът е решен в традиционно турски и ислямски стил, но сградата е енергоефективна, оборудвана с най-високо качество охранителни системи, множество мобилни приложения и интелигентни услуги за клиентите.

Интериорът е с типично ислямски мотиви, сн. БГНЕС/ЕПА

В инциденти по време на изграждането на летището, по официални данни, са загинали 27 работника, но един от профсъюзите твърди, че жертви на амбицията да се приключи първата фаза до националния празник на Турция са станали около 100 работника. През септември турската полиция задържа стотици работници, протестиращи срещу лошите условия на труд при строежа на новото летище в Истанбул.

Пълната инвестиция за завършването на гигантския проект се оценява на около 26.1 млрд. евро. Следващите фази предвиждат изграждането на конструкции с площ от 76.5 млн.  кв. м. Предвижда се те да приключат до 2023 г. и тогава летището да има шест писти за излитане и кацане с капацитет за обслужване на 500 полета. Откритите и закритите паркинги на летището ще могат да приемат 70 хил. автомобила.

Сн. ЕПА/БГНЕС

За търговия са предвидени 53 хил. кв. м, които ще са разделени на шест секции, включващи както луксозни магазини, така и базарни концепции.
 
До 10 години капацитетът на летището би трябвало да нарасне до 200 милиона пътници годишно и тогава то ще е най-голямото, посочва Международният съвет на летищата (МСЛ).

През 2017 година американското летище в Атланта бе начело на класацията със 103.9 милиона пътници годишно. Следващи са летището в Пекин (95.7 милиона), Дубай (88.2 милиона), Токио (85.4 милиона) и Лос Анджелис с 84.5 милиона, посочва МСЛ.

Ердоган и съпругата му Емине са начело на обиколката на летището, сн. ЕПА/БГНЕС

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?