Истанбул разчиства пораженията и чака нови порои

Истанбул разчиства пораженията и чака нови порои

След незапомнените от сто години насам проливни дъждове в най-големия турски град Истанбул и обширен район около него, придружени от катастрофални наводнения, властите започнаха да разчистват пораженията. Към момента се знае за 32 жертви от пороите, сред които и един български гражданин, шофьор на камион.

Над 2000 специалисти работят по отстраняването на последиците от бедствието в Истанбул и другаде в европейската част на страната. На места водата от разлелите се реки е достигнала до пет метра, като са наводнени хиляди къщи, промишлени обекти, болници и училища.

Към момента се издирват девет души, които се водят безследно изчезнали, десетки са получили различни травми. Министерството на здравеопазването изпрати в района на бедствието медици, лекарства и психолози в помощ на роднините на загиналите, пострадалите и на хората, останали без дом.

Премиерът Реджеп Ердоган прелетя с хеликоптер над засегнатите райони, за да огледа лично пораженията. По предварителни изчисления на застрахователите щетите може да достигнат 150 милиона евро.

Полицията и жандармерията засилиха мерките за сигурност в наводнените райони. 108 души са задържани в Истанбул за мародерства в разрушени сгради, складове и магазини. Те ще бъдат съдени за опити за кражба по турския наказателен кодекс.

В турските медии бе остро подета и темата за некачественото и неразрешеното строителство, което доведе до срутването на десетки сгради.

Основните магистрали, свързващи Истанбул с Европа, са разчистени от наносите след дъждовете и вече са напълно проходими. По график работят редовните линии на автобусните превозвачи към и от Европа, включително българските.

Въпреки това турските служби предупреждават гражданите да се въздържат от пътуване с личните коли и да ползват където е възможно обществения транспорт. Превозвачите да спират на сигурни паркинги и да не нощуват в колите си, предупреждават службите.

На този фон метеорологичната служба в Турция предупреди за очаквани нови валежи, които по интензивност може да надхвърлят досегашните. Според синоптиците в някои части в Северозападна Турция за 24 часа са паднали над 200 литра на квадратен метър.

Съобщение за очакваните валежи в цялата европейска част на Турция, Истанбул и азиатската част, свързваща областите Кастамону – Анкара – Коня – Аланя, се получи в петък в Областната дирекция на МВР в Ямбол и бе разпространено за сведение на пътуващите към съседната страна.

В събота, 12 септември, ще има силни проливни дъждове в цялата европейска част на Турция, Истанбул и азиатската част на Турция до линията, свързваща областите Синоп, Къръккале и Аланя. На изток от тази линия се чакат също се чакат проливни дъждове.

В неделя, 13 септември, в цялата европейска и азиатска част на Турция се очаква да има купеста облачност, като в района на Истанбул ще продължат проливните дъждове с гръмотевици.

В понеделник, 14 септември, проливни дъждове се очакват на изток от линията, свързваща общините Дюздже – Анкара – Невшехир.

Прогнозите са потвърдени от Координационния център по бедствия към Истанбулска голяма община, където се запазва и днес, петък, повишеното ниво на тревога.

От общината разпространиха и телефон в случай на нужда. Той е 444 25 66 с код на Турция 0090212.

Към наводненията в съседната страна се прибави и земетресение, което разтърси през нощта срещу петък провинция Коня в централната част на Турция. Трусът е бил от 4.5 по Рихтер и е предизвикало паника сред населението. Има ранени, които са пострадали при опити да бягат от домовете си. Към момента няма данни за сериозни щети.

За очаквани силни валежи и бури предупреди и гръцката метеорологична служба. Предупреждението се отнася за източните части на страната и остров Крит.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?