Истанбулски прокурор обвини 255 души за участие в демонстрациите през юни

Истанбулски прокурор повдигна официално обвинение срещу 255 души, включително седем чуждестранни граджани, за участие в бурните антиправителствени протести, разтърсили Истанбул през юни, предаде АФП във вторник.

Тези лица са обвинени за серия престъпления, включително нарушение на правото за демонстрации, причиняване на щети на частна собсвеност или на места за богослужение, нараняване на представители на силите на реда или кражби, се уточнява в съобщение на бюрото на прокурора.

Това е най-мащабната вълна от обвинения след безпрецедентните протести през юни срещу ислямо-консервативното правителство, което е на власт от 2002 г.

Не е определена дата за начало на процеса. Други съдебни процеси, свързани с демонстрациите, вече започнаха, по-специално срещу полицаи, съдени за причиняване на смъртта на демонстранти.

Няколко хиляди души бяха задължани от полицията по време на демонстрациите, в които се включиха над 2,5 милиона души в близо сто града на Турция през първите три седмици на юни.

Протестите за истанбулския парк Гези започнаха в края на май срещу правителствен проект за преустройство на площад Таксим, който предвиждаше изсичане на дървета в парка. Грубата намеса на полицията срещу екоактивистите доведе до разпространение на протестите в цяла Турция и до прерастването им в антиправителствени демонстрации, като протестиращите обвиниха премиера Реджеп Тайип Ердоган в авторитаризъм и желание да "ислямизира" страната.

При стълкновенията между полицаи и демонстранти загинаха шестима души, а над 8000 бяха ранени, според данни на дружеството на турските лекари.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?