Истанбулски съд потвърди спирането на проекта за преустройство на парка Гези

Истанбулски административен съд е отхвърлил жалба, подадена от турското министерство на културата и туризма, срещу съдебно решение за временно спиране на изпълнението на проекта за преустройство на истанбулския парк Гези, съобщава в."Сабах".

Дружество за защита на парка Гези заведе дело срещу министерството на културата и туризма с искане за спиране на проект за  строеж на копие на казарма от периода на Османската империя в парка Гези, в която да се помещава търговски център.

На 31 май истанбулски регионален административен съд издаде решение за временно спиране на изпълнението на проекта до произнасяне на окончателно решение по делото. Окончателното съдебно решение се очаква да бъде произнесено до два месеца, отбелязва в."Хюриет дейли нюз".

След седмици на протести срещу разрушаването на парка Гези турското правителство обеща да се съобрази със съдебното решение за съдбата на парка. Освен това турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обеща да бъде произведен референдум сред жителите на Истанбул във връзка с проекта за реконструкция на парка.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?