Истанбулският парк Гези отново бе отворен за посетители

Истанбулският парк Гези отново бе отворен за посетители

Истанбулският парк Гези отново бе отворен за посетители след изминалата нощ на сблъсъци между протестиращи и полиция, предаде Ройтерс.

Турската полиция през нощта използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне протестиращите, които се опитаха да пренебрегнат заповедта за затваряне и да влязат в парка Гези, който бе център на протестите срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган миналия месец.

Движението Солидарност за Таксим днес остро осъди действията на полицията при прогонването на демонстрантите. Около сто активисти от движението се събраха днес в парка Гези, където направиха изявление за медиите. Искаме веднага да бъдат освободени гражданите, задържани незаконно в понеделник и предишните дни. На 8 юли полицията без никакво предупреждение отново нападна хората, използвайки газ, водни оръдия и гумени куршуми, заявиха представителите на Солидарност за Таксим.

Активистите от движението отбелязаха, че на 6 юни вече е имало съдебно решение, отменящо всички проекти за реконструкция на парка Гези и площад Таксим. Седмици по-късно обаче по различни причини гражданите не са били информирани за решението на съда.

Броят на задържаните демонстранти вчера не е ясен, но според информация на турска телевизия става дума за около 80 души. 35 от задържаните са членове на Солидарност за Таксим. Има твърдения и за задържан чуждестранен журналист.

Междувременно истанбулската прокуратура реши да постави под постоянен арест 8 от 59-имата задържани при демонстрациите на 7 юли.

Ройтерс посочва, че засега ситуацията в парка Гези е спокойна. Група младежи са издигнали плакат с лозунг "Добре дошли в парка на мъчениците от Таксим", имайки предвид над 30-имата загинали при сблъсъците на протест на 1 май на площад Таксим през 1977 година.

Друга група бе изписала на тревата с мраморни плочки имената на четиримата, убити при сблъсъците между демонстрантите и полицията миналия месец, както и името на кюрдски младеж, застрелян при протест в окръг Диарбекир.

В изявление на местните власти се казва, че тази вечер в парка ще се състои първият ифтар (вечеря след залез слънце по време на свещения месец Рамазан).

Продължаваме 20-годишната традиция за ифтар в парка Гези. Всички жители на Истанбул са поканени, заяви Ахмет Демирджан, кмет на общината, в която се намира паркът Гези.

Според някои турски медии възможно е тази вечер (по време на ифтара) отново да възникне напрежение в парка Гези.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?