Истерия със завишените количества афлатоксини в мляко завладя и Румъния

Истерия със завишените количества афлатоксини в мляко завладя и Румъния

Председателят на румънската Национална агенция по санитарно-ветеринарни въпроси и безопасност на храните Михай Цуркану бе принуден да подаде оставка след разкритията за наличие на завишени количества афлатоксини в мляко и млечни продукти, съобщават румънските вестници, цитирани от БТА в четвъртък.

Премиерът Виктор Понта обяви на пресконференция вчера, че освобождава Михай Цуркану. Заместник-председателят на агенцията Владимир Манастиряну ще ръководи временно агенцията до избор на нов председател.

Представители на земеделците и на работещите в хранителната промишленост критикуваха Михай Цуркану за "липса на професионализъм" след скандала със заразеното мляко. Агенцията съобщи през последните дни за открити партиди със завишени стойности на афлатоксини, но без да уточни източниците на заразеното мляко или името на мандрите, тоест марката, което създаде хаос на пазара. Това създаде впечатлението, че бившият председател на агенцията протежира някои производители, пише в. "Путеря".

Уверенията на Михай Цуркану, че всички партиди опасно мляко са изтеглени от пазара не успокоиха никого. Неадекватната реакция причини загуби на производителите, които все още е трудно да бъдат изчислени, и предизвика паника сред консуматорите. За една седмица консумацията на мляко е спаднала драстично, клиентите не се доверяват на нито една марка в магазините, отбелязва изданието.

Научният съвет на Националната агенция по санитарно-ветеринарни въпроси и за безопасност на храните се събра на заседание и излезе със съобщение, в което се посочва, че афлатоксинът не е опасен за човешкото здраве, когато е в допустимите от европейското законодателство норми, предаде Аджерпрес.

Подобна истерия възникна през февруари и в съседна Сърбия, след което се оказа, че всички млека  в магазините в страната са напълно безопасни, а аферата с афлатоксините е предизвикана, за да се нанесе вреда  на местните животновъди и производители.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани