Истерия за токсично мляко в Сърбия

Истерия за токсично мляко в Сърбия

Сръбските власти наредиха някои марки мляко да бъдат изтеглени от търговската мрежа въпреки по-ранните уверения, че са безопасни и не съдържат канцерогенни токсини, предаде Асошиейтед прес, цитирана в сряда от БТА.

Това решение бе взето след широкото обществено недоволство и обвиненията, че здравните власти със седмици крият резултатите от лабораторните проби, които според слуховете показват, че повечето марки мляко, продавани в Сърбия, съдържат голям процент афлатоксини.

Първоначално властите отказаха да оповестят кои марки мляко са били изтеглени от продажба, като заявиха, че чакат резултатите от тестове, поръчани в Холандия.

По-късно днес началникът на ветеринарната инспекция Саня Челебичанин каза, че властите са наредили изтеглянето на 50 вида мляко от почти всички млекопроизводители в страната. Министърът на здравеопазването Славица Джукич-Деянович увери, че няма причини за паника. "Аз пия мляко", заяви тя и посъветва гражданите сами да решат дали да пият мляко или не.

Горан Йешич, областният секретар за земеделие във Войводина, който наруши мълчанието и публикува резултатите от тестовете за афлатоксини вчера, днес настоя правителството да изтегли и фуражите, съдържащи отровни плесени, като инструктира фермерите как да неутрализират наличието на афлатоксини.

Министърът на земеделието Горан Кнежевич демонстрира доверието си в млякото, като изпи няколко чаши по време на пресконференция вчера.

Йешич обаче твърди, че повечето от марките мляко, които се продават в Сърбия, съдържат над допустимите количества афлатоксини.

Хърватия вече изтегли от продажба четири марки мляко с високо съдържание на афлатоксини. Следи от афлатоксини бяха намерени и в някои марки мляко, продавани в Словения, Босна и Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани