Истерията около тока доведе до отмяна на планови ремонти

Теменужка Петкова за пореден път успокои, че са взети мерки и няма да има режим на тока

Теменужка Петкова, сн.БГНЕС

Засиленото потребление на ток заради студеното време доведе до истерия, която стана причина за отмяната на планови ремонти на енергомрежата.
Стотици домакинства в Западна България от понеделник трябваше да останат без ток за по няколко часа заради планови ремонти по енергомрежата. Списъкът на дружествата къде какво ще се спира и ремонтира беше голям, за да се навакса работата от последните студени дни.

За да няма спекулации и внушения в обществото за таен режим на тока обаче, енергийният министър в оставка Теменужка Петкова разпореди прекъсванията да бъдат отменени.

Практиката да се обявяват планови ремонти е нормална за електроразпределителните дружества, както и често се случва те да бъдат отлагани поради различни причини.

По-рано Петкова увери, че хората трябва да са спокойни. ”Енергийната система работи нормално и няма опасност от режим на тока”, каза тя.

Петкова припомни, че България, както Гърция и Румъния, временно са спрели износа на електричество.
Освен това тя съобщи, че е решено част от количествата енергия, предназначени за търговия на енергийната борса, да бъдат насочени към обществения доставчик.

Става дума за около 220 мегавата, които вместо АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток"2 и НЕК да насочат към свободния енергиен пазар, да останат при доставчика. Мярката е докато отмине пикът на ниските температури.

"Искам напълно да опровергая всички инсинуации, че ще има режим на тока. Тези спекулации със страховете на хората ги правят БСП. Не е колегиално и не е етично да се правят тези неща и да се плащат хората", заяви енергийният министър.

Тя коментира още, че една или две седмици свръхпотребеление заради ниските температури не налагат строителството на АЕЦ ”Белене”.

”Трябва ли за една или две седмици в годината, в които има свръх потребление, да се стои АЕЦ "Белене"?. Ние сме за изграждането на нова централа, но нещата трябва да са ясни", каза тя.

По думите ѝ няма опасност да не ни стигне електричеството, тъй като са предприети мерки, които да гарантират енергийната ни сигурност.

”Ще проверяваме всички въглищни централи. От вчера всички централи работят с необходимата мощност. Ако се докажат нарушения, санкции ще има", увери тя.

По информация на бТВ в Западна България в момента въглищата за бита са изчезнали и всичко отива за ТЕЦ-овете.

Според някои експерти минни геолози въглищата не достигат заради студа, защото са нискокачествени, потънали са в кал и замръзват. Друга причина е и че рудниците са неефективни. Според ръководството на ТЕЦ-Бобовдол проблемът е в студа - температурите са паднали до минус 27 градуса.

В халето за размразяване се събират по 15 вагона едновременно, размразяването им продължава по 4 часа. Това затруднява работата.

Заради кризата в райнона на Бобов дол и на Перник въглищата за битово отопление изчезнаха.

В Перник вчера складовете затвориха, защото няма какво да продават.

Въглищата и дървата са най-масовото отопление в България в момента, а въглищните ТЕЦ-ове осигуряват най-голям дял от електроенергията в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес