Истерията по биткойна доведе до нов връх - над 18 000 долара

Истерията по биткойна доведе до нов връх - над 18 000 долара

Курсът на криптовалутата биткойн нарасна с над 23% и за първи път в историята на търговете премина прага 18 000 долара. Това показват данните от търговете на електронната борса Coinmarketcap.

Само за последното денонощие промяната е 4000 долара.

Биткойнът е децентрализирана система на едноименната криптовалута на основата на технологията блокчейн, която може да използва всеки участник в системата с изчислителна мощност (компютър или мрежа).

Концепцията на системата е публикувана през ноември 2008 г. от автора (възможно е да е колективен автор) Сатоси Накамото, но взривна популярност биткойнът получи едва през последните години и месеци.

Емисията на биткойни е ограничена по естествен начин и в момента по-голямата част от виртуалната валута вече е "добита".

Цената на биткойна ще достигне 50 000 долара за брой в рамките на една година, прогнозира Джехан Чу, управляващ партньор в Kenetic Capital пред телевизия "Блумбърг".

От Kenetic Capital повишават прогнозата си всеки следващ месец, а след новините, че големите борсови оператори CBOE и CME започват продажба на биткойн фючърси „целият свят в момента гледа какво ще последва“, коментира той.

По думите му Азия е доста по-гъвкава във възприемането на криптовалутите в сравнение със САЩ. 

"Честно казано, въпреки китайската забрана и въпреки забраната на ICO (Initial Coin Offering - на бълг. първично публично предлагане в криптовалутите) и на криптоборсите, Китай остава удивително отворена към блокчейн технологията", казва Чу.

Намеренията на CBOE за разработване на собствена криптовалута, дори и само като тест за приложимостта на концепцията, придават значителна тежест, що се касае законността на дигиталната валута на ниво суверен, коментира Чу.

Според него 2018 г. ще е годината, в която ще видим първата под една или друга форма държавно подкрепена дигитална валута. Той се обзалага, че това ще се случи в Азия.

"Докато продължаваме да се фокусираме върху криптовалути с голяма пазарна капитализация, смятам, че светът наистина трябва да се замисли как изглежда дългата опашка при софтуера в криптовалутите. Мисля, че започваме да виждаме този процес при компании като SimpleToken", каза още Чу.

Споделяне

Още от Бизнес