"Истината" за АЕЦ "Белене" няма да бъде казана преди ядрения референдум

Заключенията на временната анкетна комисия в парламента за евентуални нарушения по проекта АЕЦ "Белене" няма да са готови преди провеждането на ядрения референдум на 27 януари.

По предложение на ГЕРБ парламентът реши в четвъртък да удължи до 29 март 2013 г. срока на действие на комисията, натоварена да провери всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" от 2002 г. до края на март 2012 г.

Председателят на временната комисия Диан Червенкондев (ГЕРБ) беше предложил срокът да се удължи до 25 януари следващата година, но по време на заседанието беше направено предложение за по-дълъг срок, което мнозинството прие.

Според Коалиция за България няма необходимост от увеличаване на срока. Павел Димитров посочи, че е прозаично избран срокът за удължаване, защото това е два дни преди референдума. Румен Овчаров също призова да не се удължава срокът.
Според него по проекта са правени поръчкови доклади на финансовата инспекция, които да покажат нарушения.


Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров каза, че със създаването на
комисията е направен опит истината да бъде изкарана на бял свят. Тази комисия започна работа, но не е стигнала до същината на проблема, добави той. Дължим истината на хората за това къде потънаха парите точно преди референдума, обясни Димитров.


Колегата му от ДСБ Иван Иванов добави, че българското общество трябва да научи истината за тази най-голяма измама на българския посткомунизъм. Той призова комисията да излезе с доклад преди крайния срок.

Диан Червенкондев заяви, че искането да не се удължава срокът на комисията е опит да се избяга от дебата за случвалото се по проекта "Белене". Станислав Иванов от ГЕРБ предложи срокът да бъде удължен не до 25 януари 20013 г., а 29 март 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?