Истински лъжи: ГЕРБ, Нинова, "Техноимпекс" и писмото на Цацаров

Двете партии пак сътвориха измислен скандал

Истински лъжи: ГЕРБ, Нинова, "Техноимпекс" и писмото на Цацаров

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от ГЕРБ спретнаха поредния измислен скандал, засипвайки се с обвинения в лъжи, свързани със сделка за приватизацията на "Техноимпекс". Именно тази сделка залегна в аргументацията на ГЕРБ да предлага промени в конституцията, премахващи давността за разследване на раздържавяването. Причината е, както обясни миналия месец депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, че лидерът на БСП Корнелия Нинова, "този основен приватизатор", притежава акции от външнотърговското дружество"Техноимпекс", декларирани от нея през годините.

Управляващата партия твърди, че изтичането на давността е причина прокуратурата да не може разследва докрай престъпната приватизация.

Десислава Атанасова съобщи на 30 ноември, че в отговор на нейно запитване е постъпило писмо от главния прокурор Сотир Цацаров, в което се казва, че Корнелия Нинова никога не е била проверявана в лично качество за придобиването на акциите ѝ в "Техноимпекс".

Представителката на ГЕРБ е поискала тази информация от Цацаров по повод изказването на Нинова: "Трима прокурори са проверявали сделката на "Техноимпекс" и мен и не са открили нищо. Ако искат, да я проверят четвърти път."

Какви доказателства за проверки представи Нинова

На 5 декември Корнелия Нинова показа документи, че такива проверки е имало и обвини ГЕРБ в лъжа.

На специална пресконференция тя прочете няколко документа. От данните става ясно, че сделката за продажбата на "Техноимпекс" първо е била проверена от МВР, после от Върховната касационна прокуратурата, а накрая от Софийската градска прокуратура. Последната проверка е от 2001 година, а сигналът е подаден от тогавашния лидер на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Корнелия Нинова уличи ГЕРБ в две лъжи - че не са подавани сигнали и не са правени проверки на приватизацията на "Техноимпекс".

"ГЕРБ цитира писмо от главния прокурор Сотир Цацаров. Вие виждали ли сте го? Чели ли сте го цялото? Цялото никъде го няма. Чете се едно изречение от него, но не се показва документът. Много апокрифно ГЕРБ крият това писмо. Аз се сдобих с него", каза председателката на БСП.

След това тя прочете част от писмото. В него се казва, че на 10 юли тази година Софийската апелативна прокуратура е потвърдила изводите на градската прокуратурата от 2001 г., че няма данни за извършени престъпления при приватизацията на "Техноимпекс".

"Сега Нинова пита: кой лъже? Защо лъжете за "Техноимпекс" и за Корнелия Нинова? Кой ще обясни защо излъгахте", попита лидерът на БСП. Тя се усъмни, че всичко покрай приватизацията се прави, за да се говори за нея и "Техноимпекс".

И попита: "Чули ли сте някой да говори за приватизацията на "Химко", на "Кремиковци", на "Булгартабак", на електроразпределителните дружества? Кога "Булгартабак" ще бъде проверена? Или продажбата на "Сибанк?".

Ответна пресконференция на ГЕРБ

В отговор ГЕРБ незабавно свикаха ответна пресконференция. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че Корнелия Нинова е извършила "сериозен политически акт - като лидер на БСП тя реабилитира приватизацията като процес, казвайки, че след като не е осъдена, значи всичко е наред".

"Ще припомня, че не мога да се сетя осъдени длъжностни лица, политици, купувачи и продавачи в този процес. Г-жа Нинова каза:"ако някой има нещо, да го дава в прокуратурата". И ние казваме същото", заяви Биков. И допълни, че няма нито един сигнал за приватизационна сделка, внесен от БСП в прокуратурата.

"Документите на Корнелия Нинова за "Техноимпекс" не са достатъчно свидетелство колко и какви проверки са били осъществени", допълни Данаил Кирилов.

Каква се случва в действителност?

Свадата между ГЕРБ и БСП отново е буря в чаша с вода.

Корнелия Нинова наистина се е сдобила с цялото писмо на главния прокурор, изпратено до ГЕРБ на 30 ноември. То бе препратено от нейния пресцентър до медиите. В него наистина пише, че Софийската апелативна прокуратура е проверила заключенията на Софийската градска прокуратура от 2001 година. Т.е. ГЕРБ много добре са знаели, че приватизационната сделка за "Техноимпекс" е била проверена.

В писмото обаче също така пише, че наистина Нинова никога не е била проверявана в лично качество как се е сдобила с акциите си в "Техноимпекс". Точно това обяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова на 30 ноември.

В случая нито ГЕРБ, нито БСП лъже, а и двете партии много добре разбират това.

Нинова действително е назначена за изпълнителен директор на "Техноимпекс" през 1997 г. с подкрепата на фактори в правителството на ОДС. Тя е признавала, че е забелязана зам.-министъра на икономиката в екипа на Валентин Василев - Александър Тасев. Нинова и Тасев са били колеги в следствието.

През 1999 г., само година и половина след назначението на Нинова, министър Валентин Василев продава 67% от акциите на държавата в "Техноимпекс" на специално създаденото за сделката работническо-мениджърското дружество "Техноимпекс-98". Изпълнителен директор на РМД-то пак е Корнелия Нинова. Цената на сделката е 700 000 долара и е доста изгодна.

РМД-то се задължава да плати веднага само 10% от тази сума, а остатъкът е разсрочен на равни вноски за следващите 10 години. Купувачът се задължава да направи инвестиции за 700 000 долара. Това се случва на 13 януари 1999 г.

През септември 1999 г. двете страни сключват анекс, който прави сделката още по-изгодна за РМД-то, представлявано от Корнелия Нинова. Държавата се съгласява да получи в брой само 30% от сумата, а останалата част от 70% може да бъде платена по всякакъв начин, включително и с компенсаторки.

Именно това е сделката, проверена от прокуратурата. Държавното обвинение обаче никога не е проверявало дали Корнелия Нинова е купила законно акциите си в "Техноимпекс". При сключването на самата приватизационна сделка Нинова не притежава акции и е само изпълнителен директор на РМД-то. През 2003 г. тя вече притежава 37% от акциите, а по-късно те набъбват до 48%. Това се случва след прокурорските проверки, които Нинова сега охотно цитира.

Това означава, че е вярно, че прокуратурата е проверила приватизационната сделка за "Техноимпекс" и също така вярно, че не е проверила как Нинова се е сдобила с акциите си.

Точно преди да стане зам.-министър в кабинета на тройната коалиция, Корнелия Нинова продава акциите си на "Холдинг Нов век", който е част от "Химимпорт" (публично известна като ТИМ). Тогава Нинова получава официално 65 000 лева за акциите си.

Какво е "Техноимпекс"?

Предприятието е създадена през 1965 г. за набиране и изпращане на висококвалифицирани специалисти и съветници на задгранична работа. Държавната фирма работи в арабските страни, Африка, Китай и Куба.

Частната вече "Техноимпекс" е една от малкото български фирми, заедно с държавните ТЕС и "Експомед", които още имат дейност в Либия. Само в Зимбабве фирмата има недвижима собственост, оценена на над 1.5 милиона щатски долара.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?